JANKOVIĆ HOČE RUŠITI

Rog bodo branili s telesi

Luka Tetičkovič
1. 6. 2016, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal, da bo 14. junija ob 14. uri poslal prve bagre za rušenje stavb na območju nekdanje tovarne, uporabniki Roga pa, da bodo svoj socialni in kreativni prostor branili, če bo treba, tudi s telesi.

Rio David
Protesta proti rušenje tovarne Rog se je udeležilo približno 2000 ljudi.

Janković vztraja pri tem, da bo letos najprej porušil pet stavb, ki so del kompleksa, in da se bo potem čez približno leto dni začela obnova s ciljem, da bi nekdanja tovarna koles ponudila novo kulturno vsebino. Skupinam, ki zdaj delujejo v Rogu, je na sestanku v Mestni hiši ponudil, da predstavijo svoje dejavnosti mestni občini in upajo na vključitev v novo programsko shemo, v vmesnem obdobju rušenja in obnove pa ohranijo dozdajšnje vsebine. Ob tem je izrazil prepričanje, da vsi ne morejo ostati v Rogu, in dodal, da vsi tega ne bi hoteli.

Arhiv Svet24
Pred desetimi leti so ga zasedli aktivisti, študentje in ulični umetniki. V tem času so se vsebine in aktivnosti pomnožile.

Niso našli skupnega jezika

Za uporabnike Roga Jankovićeva ideja ni sprejemljiva, saj se nočejo raziti, ampak krepiti skupnost, ki so jo gradili zadnjih deset let. Nesprejemljivo se jim zdi tudi, da bodo morali na novo prepričevati, da so njihovi programi najboljši oziroma dovolj dobri, da bi bili del novega Roga; na tako imenovano ekonomsko vrednotenje kulture ne pristajajo. Poudarjajo, da njihov cilj ni biti najboljši ali dober, ampak imeti le kreativni in socialni prostor, v katerem se lahko izražajo, ne da bi porabljali denar, ki ga nimajo, piše Dnevnik.

Rio David
Mestne oblasti so opozarjali o lokalnem, kulturnem in družbenem pomenu samoorganiziranega Roga.

Podredite se ali pa ne bo dialoga

Janković jim je postavil dve možnosti – pomagajte zrušiti prvih pet stavb in svoje vsebine predstavite v obnovljenemu Rogu; če boste poskušali preprečiti rušenje, pa dialoga ne bo več. Čas jim je dal do petka.

Opozicijska mestna svetnica Nataša Sukić iz Združene levice je sicer prepričana, da bo Janković našel rešitev v zadovoljstvo vseh vpletenih strani. Kljub temu ga je večkrat opozorila, da skupine v Rogu niso pravno-formalno organizirane, zato se ne bodo mogle prijavljati na občinske razpise. »MOL bo za prenovljeni Rog objavil razpise, na katere se tiste skupine, delujoče v Tovarni Rog, ki nimajo registriranih društev, ne bodo mogle prijaviti in bodo potemtakem ostale brez bivanjske pravice,« je izjavila za Svet24.

To zagato so nam potrdili tudi predstavniki Tovarne Rog, ki ne pristajajo na županove ultimate. Napovedali so, da bodo tovarno Rog zaščitili z lastnimi telesi in strojni mehanizaciji tako preprečili rušenje. Gradbeno dovoljenje za poseg sicer poteče 14. junija. Za ta datum je Janković tudi napovedal gradbeni poseg, a Rogovci to razumejo kot taktiziranje. V stalni pripravljenosti braniti Rog bodo vse do določenega datuma.

STA
Rog je eno od ljubljanskih žarišč alternativne in nekomercialne umetnosti.

Edina pogodba je ustni dogovor

Kot nam je pojasnil Rastko Pečar, ki je med drugimi v Mestni hiši zastopal interes skupščine Roga, se je Janković nenehno skliceval na ustni dogovor izpred desetih let. Po tem naj bi občina dopustila samoorganiziran Rog, če ni v njem nikoli več kot 100 ljudi. Rogovci so to sicer večkrat prekršili, kar tudi priznavajo, »vendar je stališče skupščine Rog to, da je tovarna Rog presegla svoje okvirje, zato tudi ta ustni dogovor ne zadostuje več za ureditev stanja«, trdi Pečar.

Občina 10 let ni omogočila elektrike

»Posedujemo zapisnik seje senata MOL, kjer je poslanec senator Rogovcem obljubil, da elektrika bo, a so potem od tega enostransko odstopili. Bila je tudi že spisana pogodba o začasni rabi, ki so jo spisali rogovci,« nadaljuje Pečar. Omenjena pogodba ni bila nikoli podpisana, njen obstoj pa je Jankovič »na včerajšnjem sestanku sprva zanikal, nato pa je le priznal, da pogodba ne velja, če ni podpisana«, trdi Pečar.

STA
Begunce so sprejeli z odprtimi rokami, med drugim jih učijo slovenščine in jih aktivno integrirajo.

Optimizem še vedno tli

Svetnica Sukić je sicer prepričana, da je župan doslej z dosledno držo pokazal posluh tako za ranljive družbene skupine kot tudi za alternativno kulturo. »Ne vidim razloga, da situacije v Rogu ne bi uredili na enak način, kot je mestna oblast to storila na Metelkovi,« je optimistična. Dodaja, da v Iniciativi za demokratični socializem, ki je članica koalicije ZL, »stojijo Rogovcem ob strani«.