STISKA

Pretesno in dotrajano

Mirjam Bezek Jakše, Dolenjski list
28. 5. 2016, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prostora je premalo, oprema pa stara – tako je mogoče z nekaj besedami opisati razmere na osnovni šoli v Dragatušu. V šolo bi morali vložiti veliko denarja, a tega ni.

Mirjam Bezek-Jakše
V Dragatušu si želijo še več podobnih posodobitev, kot je bila ta pred tremi leti.

Čeprav si vodstvo šole prizadeva zagotavljati predšolskim otrokom, učencem in zaposlenim čim boljše razmere za delo, mu to zaradi težkih gospodarskih razmer in finančnih težav Občine Črnomelj kot ustanoviteljice ne uspeva tako, kot si želi. Res so prenovili telovadnico in igrišče, izboljšujejo se tudi drugi prostorski pogoji, a so prostori v starem delu šole še vedno v zelo slabem stanju.

V Dragatušu imajo 112 učencev in 53 predšolskih malčkov, a premajhno šolo in vrtec ter dotrajano opremo.

Manjkajo specializirani učilnici za tehnični pouk in gospodinjstvo ter večnamenska učilnica. Zaradi neustrezne učilnice za gospodinjstvo ne morejo imeti praktičnega pouka. Še večje prostorske težave bodo imeli, ko bodo šolanje zaključili učenci kombiniranega oddelka, saj bodo imeli devet oddelkov in le osem razredov. V vrtcu pa bi potrebovali še eno igralnico, zbornico za vzgojiteljice, kabinet, shrambo za igrače in večnamenski prostor.

Težave se kar vrstijo

Tudi kuhinja in oprema v njej sta zastareli in potrebni prenove. Kuhinjski aparati in pripomočki so stari, zato jih morajo pogosto popravljati, stroški popravila pa lahko v enem letu celo presežejo vrednost nove naprave. A je po drugi strani nabava novih aparatov vprašljiva, saj čakajo na prenovo kuhinje, ne vedo pa, ali bi novi ustrezali prenovljenim prostorom.

Ravnatelj Stanislav Dražumerič opozarja, da tudi prostor za knjižnico ne ustreza več normativom in standardom, v njem pa poleg knjižnične dejavnosti poteka še delo z učenci s posebnimi potrebami. V okviru knjižnice bi bilo treba dograditi multimedijsko učilnico. Tudi poslovni prostori, kot so tajništvo, ravnateljeva pisarna in zbornica, so premajhni in ne zagotavljajo normalnih delovnih pogojev.

Stanislav Dražumerič, ravnatelj OŠ Dragatuš

Opremo, učila in učne pripomočke nabavljamo, kolikor nam dovoljujejo finance.

Šolska stavba je energetsko zelo potratna. Nima izolacijske fasade, na več mestih pa je močno poškodovana. Večina oken, od katerih so nekatera stara več kot 50 let, ne ustreza sodobnim standardom. Ob oknih, ki so bila zamenjana, pa ni polic, zato je fasada zaradi dežja še dodatno poškodovana. Tudi azbestno kritino bi morali zamenjati.

Na voljo pa le občinski denar

Dražumerič še pravi, da se zaveda, da evropskih in državnih razpisov še nekaj časa ne bo, zato lahko računa le na občinski denar. A tega ni v izobilju. »Potrebno opremo, učila in učne pripomočke nabavljamo, kolikor nam to dovoljujejo finance. A denarja za nabavo vsega, kar bi potrebovali, ni dovolj. Vzrok za to je predvsem način financiranja šol po številu oddelkov. Manjše šole s kombiniranimi oddelki dobijo vsako leto manj denarja, zato se razkorak v opremljenosti šol povečuje. Večina opreme v starem delu naše šole je že precej stara, dotrajana in pripeljana na šolo tudi iz drugih šol in ustanov, kjer so jo zaradi dotrajanosti ali prenavljanja odpisali,« je pojasnil ravnatelj.

Dodal je, da imajo težave tudi s plačami. Zaradi zamika nakazil za vrtčevske plače plačajo iz bruto plač učiteljev neto plače vzgojiteljem, za prispevke za plače učiteljev pa vzamejo posojilo, za katero tečejo obresti. Teh se je v daljšem obdobju nabralo že za 9000 evrov.