Tajni sporazumi

Slovenija med redkimi nasprotniki

mk
21. 5. 2016, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj so v javnost pricurljali novi, pred javnostjo skriti dogovori na ravni sveta za zunanje zadeve EU glede sporazuma Ceta (Celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma).

Reuters

Ceta je nekakšen trojanski konj, prek katerega želijo uvesti vse tisto, kar ne bo vključeno v TTIP. Kot je razvidno iz zapisnika, si vodilni znotraj EU in tudi države skupno prizadevajo za čimprejšnje sprejetje sporazuma.

Do glasovanja bi v parlamentu lahko prišlo že konec tega ali v začetku prihodnjega leta, vendar bodo morali države in organi EU prej uskladiti še vrsto zadev. Eden izmed najglasnejših kritikov je bila, kot je razvidno iz poročila, presenetljivo prav Slovenija. Naši predstavniki so skupaj s Češko opozorili, da morajo poskrbeti za to, da bodo besedo o odločanju imeli tudi nacionalni parlamenti in da ti ne smejo biti postavljeni v položaj, v katerem bi lahko zgolj potrdili sporazum.

Slovenija je ostro nastopila tudi proti spornemu mehanizmu ICS, prej ISDS, ki bi omogočal zunajsodne tožbe korporacij v primerih, ko bi države omejevale njihove dobičke. Če bo ta sporazum ostal v Ceti, ga Slovenija ne bo podprla.