Predsedniška kampanja

Orožarji podprli Trumpa

M.K./STA
21. 5. 2016, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Največji orožarski lobi v ZDA je v petek na konvenciji v Louisvillu v Kentuckyju izrazil podporo predsedniški kandidaturi newyorškega milijarderja Donalda Trumpa.

Profimedia
Donald Trump je dejal, da je Clintonova povsem brezsrčna do orožja, ker zagovarja omejitve, zaradi katerih bodo Američani bolj ogroženi.

Nastop Donalda Trumpa je minil večinoma v znamenju napadov na demokratko Hillary Clinton, ki želi nekoliko omejiti pravico do orožja.

Trump je dejal, da je Clintonova povsem brezsrčna do orožja, ker zagovarja omejitve, zaradi katerih bodo Američani bolj ogroženi. Trump je nekoč bil demokrat in je podpiral prepoved avtomatskega orožja, sedaj pa je republikanec in to orožje podpira in nasprotuje vsakršnim omejitvam.

Napovedal je, da bo kot predsednik ZDA ukinil območja brez orožja po državi. To so na primer šole, kjer je orožje sedaj prepovedano. Trump pravi, da je najboljši način za preprečitev množičnih pokolov več orožja v rokah Američanov.

Do zob oborožena sinova

Vodstvo ameriške nacionalne orožarske zveze (NRA) je bilo do Trumpa doslej bolj nezaupljivo, saj je znan po spreminjanju stališč. Tokrat je orožarjem ponovno hvalil svoja dva sinova, Donalda mlajšega in Erica, za katera je dejal, da imata toliko pušk in pištol, da ga je včasih kar strah.

Donald mlajši in Eric sta člana NRA in se v javnosti rada pojavljata z orožjem. Njun oče je eden redkih, ki imajo v New Yorku poleg policistov dovoljenje za nošenje prikritega orožja. Trump se s tem hvali in med kampanjo je že izjavil, da bi se lahko sprehodil po 5. aveniji in pobijal ljudi, njegovi navdušeni podporniki pa bi ga imeli še vedno radi.

Navdušenci nad orožjem in nasprotniki umetni prekinitvi nosečnosti

Da je velik zagovornik orožja je pred dnevi potrdil tudi z objavo imen pravnikov, ki bi bili njegovi kandidati za vrhovno sodišče. Med njimi so navdušenci nad orožjem in nasprotniki umetni prekinitvi nosečnosti. Trump je v Kentuckyju tudi Clintonovo pozval, naj objavi imena potencialnih vrhovnih sodnikov.

Dejal je še, da bo Clintonova ukinila drugi amandma k ustavi, ki potrjuje pravico do orožja in bo spustila na ulice nasilne kriminalce. Njena kampanja je odgovorila, da je Trumpov odnos do orožja neodgovoren, Clintonova pa podpira smiselne ukrepe, ki bodo ohranile pravico do orožja, vendar ga bodo vzeli kriminalcem.

Clintonova med drugim podpira kontrolo kriminalne preteklosti kupcev orožja na orožarskih sejmih in po internetu. Trenutno lahko v ZDA iz teh virov kupi orožje vsakdo.