Plačevali so, dobili pa ničle

Ničla v evidenci: "preobremenjeni" uradniki zamudili zakonski rok

T.L.
17. 5. 2016, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Študenti so vse leto vplačevaloi v pokojninsko blagajno, kar v evidencah Zpiza ni navedeno.

Arhiv Svet24
Zaposleni na Zpiz so menda preobremenjeni in zakonsko določenih rokov niso mogli upoštevati.

V pokojninsko blagajno prispevajo tudi študentje, lani so tako vplačali za 53 milijonov evrov prispevkov. Kot pa poroča spletna stran  Žurnal24 , pa tudi z evidenco študentskih vplačil in priznane delovne dobe ni vse v najlepšem redu.

Vplačali so lahko brez zamud ...

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bi moral sicer v skladu z zakonom za zavarovance pokojninsko dobo iz naslova študentskega dela vpisati v svojo evidenco najkasneje do 30. aprila. To pa se ni zgodilo, na kar je opozoril mariborski študent, ki je v začetku maja opazil, da kljub vplačilom v evidenci zavoda  novo stanje še vedno ni zabeleženo. Njegova delovna doba znaša nič let, nič mesecev in nič dni, čeprav je v blagajno vplačal 1995,58 evrov.

... Zpiz pa z delom zamuja

Na Zpiz so za portal še meseca aprila zagotavljali, da v skladu z zakonom vpisali prispevke, zdaj pa se je zgodba spremenila: podatke, ki so jih dobili od finančne uprave v začetku leta, še vnašajo. Zakonsko določenega roka jim ni uspelo ujeti "zaradi velike obremenjenosti strokovnih delavcev zaradi nenehnih sprememb predpisov". Obljubljajo, da bodo podatki iz naslova začasnega in občasnega dela dijakov oziroma študentov bodo v matično evidenco zavarovancev vneseni v prvi polovici leta, do takrat pa so na voljo vsem študentom in dijakom podatki o tem, koliko pokojninske dobe so dopolnili na podlagi plačila prispevkov od dohodkov na podlagi začasnega in občasnega dela dijakov in študentov.

Študentom zato svetujejo, da vložijo Vlogo za izpis informacije o trajanju zavarovanja za zavarovance iz 18. člena ZPIZ-2, s čimer bodo prejeli izpis obdobij zavarovanja, ki so ga dopolnili na podlagi dohodka, doseženega pri opravljanju začasnega in občasnega dela dijakov oziroma študentov. Podatke za celo leto nazaj naj bi Zpiz sicer vpisoval samo letos, po poročanju spletne strani naj bi nalogo sporočanja podatkov v začetku letošnjega leta začela sporočati finančna uprava.