Eurobarometer

V Sloveniji se zapostavljene počuti skoraj 70 odstotkov mladih

G.G./STA
17. 5. 2016, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Večina mladih državljanov EU se počuti izključene iz gospodarskega in družbenega življenja zaradi gospodarske krize, ugotavlja nova raziskava Eurobarometer. Med posameznimi državami sicer prihaja do velikih odstopanj, najbolj pa se zapostavljene počutijo mladi v državah, ki jih je kriza najbolj prizadela.

Profimedia
V raziskavi Eurobarometer, ki je potekala med 9. in 25. aprilom, je sodelovalo 10.294 Evropejcev iz vseh držav članic EU, starih od 16 do 30 let.

V povprečju se v 28 državah članicah zaradi krize počuti izključenih 57 odstotkov mladih v starosti od 16 do 30 let, ki so sodelovali v raziskavi Eurobarometer. Ta delež je najvišji v Grčiji, na Portugalskem in Cipru ter v Španiji, ki jih je gospodarska in finančna kriza še posebej prizadela. Po drugi strani pa je ta delež najnižji v gospodarsko močnejših oz. stabilnejših državah, kot sta Danka in Nemčija. V Sloveniji se zapostavljene počuti 69 odstotkov vprašanih mladih.

Kljub temu se le majhen odstotek mladih v EU kot celoti - 15 odstotkov - počuti prisiljene zapustiti svoje države. V Sloveniji sicer ta delež znaša 26 odstotkov.

Na vprašanje, ali so izobraževalni sistemi v njihovih državah dobro prilagojeni na trenutne razmere v gospodarstvu in na trgu delovne sile, je v celotni EU v povprečju 59 odstotkov vprašanih odgovorilo pritrdilno. S tem se je strinjalo samo 38 odstotkov slovenskih anketirancev. Slabše mnenje o lastnih izobraževalnih sistemih so imeli samo še v Španiji, na Cipru, v Bolgariji in Grčiji.

Najraje bi ostali v domovini

61 odstotkov mladih v EU ne želi delati, študirati ali se usposabljati v drugi državi članici EU za razliko od 32 odstotkov, ki bi to želeli storiti. V Sloveniji se je v tujino na prakso, študij ali delo pripravljeno preseliti 48 odstotkov vprašanih.

90 odstotkov vprašanih meni, da je znanje o delovanju EU in njenih institucijah zelo pomembno, polovica pa jih meni, da je udeležba na evropskih volitvah najboljši način za učinkovito sodelovanje v javnem življenju EU. V Sloveniji le 29 odstotkov vprašanih meni, da so evropske volitve dober način sodelovanja v javnem življenju EU.