USTANOVITEV

Kaj ponuja Kangler Zidanšku: dialog ali prisilo?

mk
14. 5. 2016, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Županova lista nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja se je na četrtkovem kongresu preimenovala v Novo ljudsko stranko. To je naredila prav na obletnico ustanovitve Ljudske stranke (SLS) oziroma Kmečke zveze, kar je med člani stare stranke izzvalo nemalo nezadovoljstva.

Mediaspeed
Željko Vogrin in Franc Kangler

Pred 28 leti je bila na isti dan ustanovljena stranka, ki ji je do ljudskih vstaj v Mariboru pripadal tudi Kangler. Pred župansko funkcijo je bil tudi strankin poslanec. Po vstajah, ki so ga odnesle kot župana, pa se mu je zaradi korupcijskih škandalov odrekla tudi matična stranka.

Kanglerjevo maščevanje

Zdaj je Kangler stranki vrnil udarec in ustanovil novo stranko, s povsem jasnim namenom. Želi namreč odvzemati glasove obstoječi stranki SLS. Toda s tem bo bržkone obema strankama onemogočil vstop v parlament. Zaradi sodnih zadev sicer Kangler ni prevzel vodenja stranke, to je pripadlo Željku Vogrinu, ki je bil pred tem že predsednik Županove liste. Kangler pa bo vodja programskega odbora.

STA
Kongresa sta se udeležila tudi nekdanji poslanec SLS Franc Pukšič in predsednik Lipe Sašo Peče.

Če se želi stara SLS vrniti v parlament, bo zdaj morala sodelovati s Kanglerjem.

Za vodilno mesto države

Kangler je med bistvenimi programskimi izhodišči stranke izpostavil pravno državo, pluralnost medijev in prijazno državo. Od konkretnejših izzivov pa je omenil ukinitev sklada kmetijskih zemljišč oziroma prenos zemljišč na občine, ukinitev davčnih blagajn, spodbujanje zaposlovanja in izboljšanje položaja mladih družin. Z vidika zunanje politike je Kangler prepričan, da bi Slovenija morala glede na svojo strateško lego prevzeti vodilno mesto v Srednji Evropi in na Balkanu.

Kangler je Zidanška, predsednika SLS, že pozval k dialogu in sodelovanju, s čimer je pokazal, da bo ustanovitev stranke uporabil kot vzvod za večanje politične moči in nekakšno vrnitev v staro stranko. Če se želi SLS vrniti v parlament, jih je namreč s tem prisilil v nekakšno obliko sodelovanja.

Sta