Afera s Flis Jopicami

Podpredsednica državnega zbora je odstopila

G.G.
9. 5. 2016, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Še v petek je poslanka Socialnih demokratov Bojana Muršič zavračala očitke glede očitkov o sporni porabi občinskega denarja za flis jopice, danes pa je priznala napako. Ostaja pa članica SD in poslanske skupine.

sta
Bojana Muršič svoja dejanja iskreno obžaluje in zanje prevzema odgovornost.
Zaradi domnevno spornega nakupa flis jopic z občinskim denarjem v Rušah poteka tudi predkazenski postopek.

"Obžalujem, da sem v zvezi z naročilom in porabo sredstev Svetniške skupine Socialnih demokratov (SD) Ruše zavajala javnost, medije in stranko Socialnih demokratov, za kar se vsem iskreno opravičujem," je zapisala poslanka Bojana Muršič in odstopila z mesta podpredsednice DZ in občinske svetnice občine Ruše.

Kakšen greh je zagrešila? Za občinski denar je naročila flis jopice, kar so prvi razkrili pri spletnem portalu Lokalec.si. Med preiskovanjem, za kaj občinski svetniki v Rušah porabljajo denar, ki ga iz proračuna dobijo za delovanje, so naleteli na naročilnico, pod katero je podpisana Muršičeva, ki naj bi naročala pisarniški material, dejansko pa prejela rdeče flis jope.

Muršičeva je pojasnila, da je z naročilnico svetniške skupine Ruše v vrednosti 641,88 evrov nabavila tudi termoflis jopice v vrednosti 341,13 evrov, za preostali znesek pa je bil nabavljen pisarniški material. Torej je njen greh vreden dobrih 300 evrov.

"Ker sem dobavljeni material prevzela sama, za ravnanje prevzemam vso odgovornost," je navedla Muršičeva, ki zagotavlja, da nikoli niti evra ni porabila v svojo korist. Prizna pa, da je bila njena presoja o nakupu termoflis jopic, ki so jih svetniki SD Ruše razdelili ljudem, po pravilniku o porabi proračunskih sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov napačna.

1000 evrov za socialno ogrožene

In kako se je pokesala? »Celoten znesek v vrednosti 641,88 evrov, ki ga je Svetniška skupina SD Ruše za delo svetniške skupine porabila za nakup iz naslova dobavnice, sem včeraj, 8. maja 2016, nakazala na tekoči račun občine iz svojih sredstev, danes pa sem 1000 evrov nakazala Krajevni organizaciji Rdečega križa Ruše za nakup prehrambnih paketov socialno ogroženim družinam,« je zapisala Muršičeva.

Želi končati poslanski mandat

"Po pogovoru z vodstvom stranke Socialnih demokratov in zaradi zaupanja ljudi, ki so mi ga izrekli v izvolitvi na poslansko mesto, pa želim svoj poslanski mandat končati. V trdem delu, v prid ljudem. Slednji so tisti, ki bodo ocenili, ali je moje delo, kljub moji napaki in napačni reakciji nanjo, vredno njihovega nadaljnjega zaupanja." 

Želja se ji je uresničila. Da ostaja članica SD in njihove poslanske skupine, je potrdil tudi poslanec SD Matjaž Han.