Grški dolg in reforme

VIDEO: Parlament izglasoval varčevanje, na ulici kaos

M.K./STA
9. 5. 2016, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Grški parlament je kljub množičnim protestom ponoči izglasoval nov sveženj spornih varčevalnih reform, ki vključujejo znižanje pokojnin in zvišanje davkov.

Profimedia
Mirni protesti pred parlamentom v Atenah, ki se jih je udeležilo več kot 20.000 ljudi, so se spremenili v kaos.

To je storil tik pred današnjim izrednim zasedanjem finančnih ministrov območja evra, na katerem naj bi predlagali dodatne reforme za Grčijo s ciljem preprečitve nove krize v območju evra.

Profimedia
Aleksis Cipras je reformo pokojninskega sistema zagovarjal z besedami, da brez daljnosežnih reform ne bo preživel.

Grški premier Aleksis Cipras je reformo pokojninskega sistema zagovarjal z besedami, da brez daljnosežnih reform ne bo preživel.

Sveženj reform je podprlo vseh 153 poslancev vladne koalicije v 300-članskem parlamentu v želji, da bi država dobila dodatna mednarodna posojila. Opozicijski poslanci reforme niso podprli.

Vodja glavne opozicijske stranke Nova demokracija (ND) Kiriakos Micotakis je Ciprasa pozval k odstopu in ga obtožil, da izgublja čas z nesmiselnimi pogajanji z mednarodnimi posojilodajalci, zaradi katerih se samo še povečuje potreba po varčevanju.

Profimedia
Na protestih pred grškim parlamentom so se zbrali tudi pravniki, ki so vzkilkali protvladne slogane.

Parlament je reforme potrdil kljub množičnim protestom, kot tudi splošni stavki, ki so jo v znak nasprotovanja reformam organizirali sindikati.

Mirni protesti so se spremenili v kaos

V nedeljo so se mirni protesti pred parlamentom v Atenah, ki se jih je udeležilo več kot 20.000 ljudi, spremenili v kaos, potem ko so nekateri protestniki v policijo metali molotovke in druge predmete. Policija je odgovorila s solzivcem.

Poslanci so v okviru varčevalnih ukrepov v višini 5,4 milijarde evrov podprli prihranke pokojninski blagajni v višini 1,8 milijarde evrov. Podprli so tudi zvišanje davkov, predvsem tistim s srednjimi in višjimi prihodki, s katerimi naj bi dobili 1,8 milijarde evrov.

Evroskupina danes o grških reformah in dolgu

Finančni ministri držav območja evra bodo v Bruslju danes ocenili potek prvega pregleda izvajanja programa pomoči Grčiji, pričakovati pa je tudi razpravo o grškem dolgu. Grški parlament je ponoči sicer izglasoval vladni predlog pokojninske in davčne reforme, ki ga zahtevajo upniki, Evropska komisija in IMF.

Spričo razhajanj v stališčih mednarodnih posojilodajalcev je dokaj negotovo, ali bodo na srečanju, ki se ga bo udeležil tudi finančni minister Dušan Mramor, dosegli želeni dogovor.