Parada za Dan zmage

FOTO IN VIDEO: Putinovo razkazovanje moči

M.K./STA
9. 5. 2016, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Rusiji so tradicionalno z veliko vojaško parado proslavili dan zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni.

Profimedia
Parada ob 71. obletnici velike zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni.

V Moskvi so konec druge svetovne vojne obeležili s tradicionalno vojaško parado na Rdečem trgu. Parada je potekala v znamenju strogih varnostnih ukrepov; na ulicah Moskve naj bi bilo kar 18.000 policistov in drugih pripadnikov varnostnih služb. Za to so se odločili, ker je ruska obveščevalna služba FSB dobila namige, da naj bi se "teroristi iz Srednje Azije" pripravljali na napad na parado. 

Profimedia
VladimirPutin: Ne smemo dopustiti potvarjanja zgodovine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nagovoru pozval mednarodno skupnost k skupnemu boju proti globalnemu terorizmu in oblikovanju novega mednarodnega varnostnega sistema.

Okoli 10.000 vojakov, tudi s tanki in sistemi jedrskih raket, je sodelovalo v paradi, ki so jo s tribune spremljali Putin, visoki uradniki ter peščica vojnih veteranov.

Predsednik Putin  je v nagovoru vojski čestital ob dnevu zmage, mednarodno skupnost pa pozval k skupnemu boju proti globalnemu terorizmu. 

"Premagati moramo to zlo. Rusija je odprta za združitev sil z drugimi državami, pripravljena je na oblikovanje novega mednarodnega varnostnega sistema," je dejal.

Na paradi so sodelovala tudi vojaška letala, med drugim lovci Su-35, ki jih ruska vojska uporablja v letalskih napadih v Siriji v podporo režimu predsednika Bašarja al Asada. Manjšo parado so pripravili v ruskem letalskem oporišču Hmeimim v Siriji.

Putin je čestitke ob dnevu zmage, obletnici kapitulacije nacistične Nemčije leta 1945 in s tem konca druge svetovne vojne, naslovil na voditelje Azerbajdžana, Armenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizistana, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana ter tudi gruzijskih separatističnih republik Abhazije in Južne Osetije. Čestital je tudi državljanom Gruzije in Ukrajine, ne pa tudi njihovim voditeljem.

Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev je na moskovski paradi sedel ob Putinu, vendar drugih tujih voditeljev ni bilo med častnimi gosti. Zaradi ukrajinske krize se namreč lani zahodni voditelji niso udeležili parade ob 70. obletnici zmage nad nacizmom, tako da je Putin dan zmage obeležil ob navzočnosti voditeljev Kitajske in Kube ter drugih Moskvi naklonjenih voditeljev.

Putin in Nazarbajev sta po paradi nato danes položila venec na grob neznanemu vojaku.