Posledice snegoloma

FOTO: Delavci že od četrtka rešujejo pljuča Maribora

J.P./STA
3. 5. 2016, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po ogledu nastale škode na parkovnih površinah v Mariboru, ki ga je po sredinih zimskih razmerah opravila mestna arboristka, ostajajo zaprti del Mestnega in Magdalenskega parka ter del Tomšičevega drevoreda. Kot so sporočili iz Snage, morajo odstraniti nekaj visečih večjih vej iz drevesnih krošenj ter bukovo drevo, ki je zaprlo sprehajalno pot.

Facebook
Delavci Snage so od četrtka zjutraj aktivno sanirali posledice.

V snegolomu je po ugotovitvah stroke največ škode nastalo na mladih cvetočih drevesih divjega kostanja in drevesih velikolistne lipe. Zlasti na nekaterih starejših drevesih divjega kostanja in ostrolistnega javorja so se lomile posamezne večje veje, ob tem so se upognile tudi veje pri vseh stebrastih sortah.

Facebook

Kot so pojasnili v mariborskem javnem podjetju Snaga, imajo številna drevesa še vedno deloma do močneje povešene veje, za katere pričakujejo, da se bodo dvignile v prihodnjih tednih, ob morebitnih nadaljnjih nenadnih sunkih vetra pa lahko pride do dodatnih odlomov vej, predvsem pri mladih drevesih.

Facebook

Delavci Snage so od četrtka zjutraj aktivno sanirali posledice, in sicer z ročnim čiščenjem, žaganjem odlomljenih vej z motorno žago, odstranjevanjem polomljenih vej v krošnjah tudi s pomočjo avtodvigala. Skupaj so doslej iz parkovnih površin odpeljali več kot 15 ton zelenega obreza, pričakujejo pa, da bo količina v prihodnjih dneh še narasla.

Facebook