Kriva sta

Grobar družbe bo v zaporu štiri leta

Janja Ambrožič, Dolenjski list
22. 4. 2016, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zadnji direktor in lastnik Vina Brežice Mihajlo Čule ter njegov sin Zdravko sta kriva oškodovanja upnikov, ponarejanja poslovnih listin in poslovne goljufije, se glasi sodba krškega okrožnega sodišča.

Janja Ambrožič
Mihajlo Čule je na sodišče prišel z Iga, kjer je lanskega maja začel prestajati kazen.

Brežičan Mihajlo Čule si je z navedenimi kaznivimi dejanji prislužil štiri leta na odprtem oddelku zapora, njegov sin Zdravko Čule pa pogojno kazen eno leto in osem mesecev v preizkusni dobi dveh let. Obtoženca morata plačati tudi sodne stroške.

V sodbi, ki jo je razglasila sodnica okesal se je, so natanko enake kazni, kot jih je predlagalo tožilstvo, s katerim sta oba obtoženca nekaj dni pred predobravnavnim narokom sklenila sporazum.

V zaporu že eno leto

150 zaposlenih je bilo v Vinu Brežice, ko ga je prevzel Čule, na slovenskem trgu pijač so imeli 8-odstotni delež.

Šestinšestdesetletni upokojenec Mihajlo Čule, ki je tudi v osebnem stečaju, je že od lanskega maja na prestajanju kazni zapora na odprtem oddelku na Igu. Razlog, da je moral za zapahe, je sodba brežiškega sodišča, ki ji je sledilo tudi višje sodišče v Ljubljani in ga obsodilo na eno leto in dva meseca zaradi lažne overitve listin in preslepitve. Leta 2009 je namreč v zemljiško knjigo vpisal tujo lastnino in jo zastavil za najem 800 tisoč evrov vrednega kredita pri Poštni banki Slovenije. Šlo je za zadružni dom na Bizeljskem, ki je bil po denacionalizaciji leta 1995 vrnjen Vinogradniško-vinarski zadrugi Bizeljsko, prej pa je bil v lasti Vina Brežice. Sporazum, ki ga je prejšnji teden sklenil s tožilstvom, je v enotno kazen zapora (štiri leta) vštel tudi to kazen.

Pokesal se je

Mihajlo Čule, ki je postal lastnik Vina Brežice dve leti pred stečajem (leta 2007), je pred izrekom kazenske sankcije rekel: »Obžalujem vse napake, ki sem jih naredil ob tem, ko sem hotel rešiti firmo. Žal ni uspelo. Upam, da bo moje zdravje toliko zdržalo, da bom tudi to prenesel.«

Njegov odvetnik Bojan Klakočar je poudaril, da je Čule podjetje prevzel, ko je bilo že prezadolženo, nekrita izguba prejšnjih let je bila skoraj 2,5 milijona evrov. »Žal se predvidevanja obtoženega, da bo družbo lahko saniral, niso uresničila, prišlo je še do gospodarske krize,« je rekel odvetnik

Zdravko Čule, ki je bil pred propadom Vina Brežice član nadzornega sveta, trenutno pa je zaposlen na ministrstvu za javno upravo in nosi manjši delež odgovornosti za kazniva dejanja, pa tudi ni predkaznovan, zato je bila v njegovem primeru mogoča tudi pogojna obsodba.

Konec stečaja

Stečaj za Vino Brežice, ki se je začel leta 2009, se je zaključil v začetku aprila. Stečajni upravitelj Zlatko Vili Hohnjec je v stečajni masi zbral skoraj 3,5 milijona evrov (večino s prodajo nepremičnin in premičnin), s čimer so poplačali slabo tretjino upnikov (prednostni upniki so poplačani v celoti, delno pa tudi obresti in ločitveni upniki).