Vodenje Zavoda za zdravstveno zavarovanje

Sposoben je, a mu očitajo nepripravljenost na spremembe

M.K./STA
14. 4. 2016, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Samo Fakin ni dobil zadostne podpore za vnovično imenovanje na čelo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

STA
Po Fakinovi viziji bi ZZZS moral postati prava zavarovalnica.

Na seji mandatno-volilne komisije DZ sta ga podprla le dva poslanca, 13 jih je bilo proti. Samu Fakinu sicer priznavajo, da je sposoben, a mu očitajo nepripravljenost na spremembe. Nekateri so se vprašali, zakaj se ne prijavi več kandidatov.

Za mesto prvega moža Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sta se na zadnjem razpisu prijavila le dva kandidata. Fakina je podprl upravni odbor zavoda, na javnem glasovanju pa tudi skupščina ZZZS, a bi za imenovanje potreboval še soglasje državnega zbora, ki mu ga je odrekel že pred letom dni. Lani ga namreč ni podprl noben koalicijski poslanec, danes pa koalicijski partnerji niso več povsem enotni. Tako so ga podprli v SD, kjer razlog za to odločitev argumentirajo s tem, da ga je znova izbrala skupščina ZZZS. Kot je na seji dejala poslanka Bojana Muršič, potrebujemo direktorja ZZZS s polnimi pooblastili.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer mu je očital, da ne sodeluje s politiko in da se "po vseh letih ni spremenilo nič, kar bi želeli. Če danes damo podporo, se ne bo nič spremenilo".

Poslanka in predsednica NSi Ljudmila Novak je izpostavila, da potrebujemo predvsem več konkurenčnosti. Prepričana je, da na takšnih javnih funkcijah, kjer je veliko denarja, ni dobro, da so predolgo časa na položaju isti ljudje. Na takšnih mestih so potrebne prevetritve, je dejala.

Fakin je zavrnil očitke

Oglasil se je tudi Fakin, ki je odgovoril na nekatere očitke. Zavrnil je, da ZZZS sedi na dobičku, ker sam tako hoče, ampak se usklajujejo z ministrstvom za zdravstvo. Razume sicer, da želi ministrica videti na njegovem mestu svojega človeka, a dodaja, da ključne odločitve sprejema skupščina ZZZS. Izpostavil je tudi, da v njegovem mandatu niso dobili nikoli negativnega mnenja v kakšnem nadzoru.

Strinja se, da zdravstveni problemi obstajajo, a njegova menjava marsikaterega ne bo rešila, saj je potrebnega za to predvsem več denarja. Čaka pa tudi na reforme in nove ukrepe. Glede konkurenčnosti je dejal, da bo do nje prišlo, ko ne bo čakalnih vrst. Glede prevetritve na čelu zdravstvene blagajne pa, da strokovnjakov za to področje ni tako veliko in da je ad hoc menjava z novimi obrazi brez znanja vprašljiva.