Slovenija

Štefanec: Gre za neposreden pritisk na delo upravnega sodišča

E.R./STA
12. 4. 2016, 13.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslanci NSi in nepovezani poslanci so v parlamentarno proceduro vložili predlog sklepa predsednika republike za razrešitev predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca.

STA
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) se bo pritožila na sodbo upravnega sodišča, je povedal predsednik KPK Boris Štefanec. Ob tem je zatrdil, da ne bo odstopil.

Po mnenju poslancev NSi in nepovezanih poslancev  komisija za preprečevanje korupcije ne izvaja svojih pristojnosti v skladu z ustavo in zakonom.

Prav tako ugotavljajo nezakonito in samovoljno ravnanje ter kršenje ustavnih pravic, ugotovljeno s strani upravnega sodišča, nezakonito ravnanje KPK pri pridobivanju in hranjenju bančnih podatkov vseh državljanov Slovenije ter nezakonito in neprimerno ter neučinkovito reagiranje predsednika komisije v primeru ravnanja v nasprotju z načeli integritete v njegovem lastnem organu.

Predlog nastal v ZaAB

Predlog so sicer napisali v ZaAB, je danes pojasnila njegova predsednica Alenka Bratušek. V obrazložitvi predloga, ki ga je predstavila na današnji novinarski konferenci, je med drugim zapisano tudi, da je delovanje komisije in opravljanje njenih, za družbo pomembnih nalog in pristojnosti, popolnoma onemogočeno, odkar je funkcijo predsednika komisije leta 2014 prevzel Boris Štefanec.

"Boris Štefanec že od prevzema vodenja komisije dokazuje, da je 'stopil v prevelike čevlje' in da za opravljanje svoje funkcije ni niti osebnostno, niti strokovno primeren, niti ne razpolaga z ustreznimi vodstvenimi in organizacijskimi sposobnostmi, ki bi mu omogočile vodenje takšnega organa," so med drugim zapisali predlagatelji.

Pritisk in napad na delo KPK

Štefanec vidi predlog za njegovo razrešitev, ki so ga danes v parlamentarni postopek vložili nepovezani poslanci in poslanci NSi, kot pritisk ali celo napad na delo KPK. Po njegovem mnenju očitki v predlogu niso utemeljeni.

Štefanec je v današnji izjavi za medije poudaril, da je "KPK neodvisen in samostojen državni organ in ga v skladu z zakonodajo ni mogoče in ni dopustno obravnavati na ta način". Pač pa njihovo delo ocenjujejo sodišča skozi sodne odločbe ter DZ vsako leto ob obravnavi letnega poročila in ocene stanja na področju boja proti korupciji, ki jo pripravi KPK.

Po njegovem mnenju so verjetno to razlogi, da velika večina poslancev pobude za njegovo razrešitev, ki so jo spisali v ZaAB, ni podpisala, "kar seveda najbrž pomeni, da se z njo ne strinjajo".

Štefanec meni, da gre s tem predlogom tudi za neposreden pritisk na delo upravnega sodišča, ki še vedno obravnava in odloča o odločbi KPK glede kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

"Bratuškova je govorila o tem, da je v Sloveniji protikorupcijska komisija potrebna in nujna. Ampak ona vidi komisijo kot potrebno in nujno samo do trenutka, dokler ne obravnava nje," je dejal.

Podpisniki predloga sklepa o predlogu predsedniku republike za razrešitev Štefaneca sicer menijo, da KPK ne izvaja svojih pristojnosti v skladu z ustavo in zakonom.

Štefanec se ob tem čudi, zakaj potem predlagajo samo njegovo razrešitev, čeprav kritike letijo na slabo delo celotne komisije.