Svet

Vodilna tržnika Islamske države sta (bila) Nemec in Avstrijec

G.G.
12. 4. 2016, 12.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Avstrijska strokovnjakinja za Bližnji vzhod Petra Ramsauer poudarja, da sta vodilna moža na področju »marketinga« v Islamski državi avstrijski državljan Mohamed Mahmoud in nemški državljan Denis Cuspert.

Mohamed Mahmoud med zažiganjem avstrijskega potnega lista.

Mohamed Mahmoud, ki je živel na Dunaju, je pri sedemnajstih letih zapustil šolo in se »včlanil« v takrat najbolj privlačno teroristično organizacijo islamskih skrajnežev Al Kaido. Kmalu je ustanovil svojo skupino »Globalna islamska medijska fronta« in posnel video, v katerem je vzpodbujal k terorizmu. Zaradi tega posnetka, objavljenega na spletu, je bil leta 2008 v Avstriji obsojen na štiriletno zaporno kazen.

Denis Cuspert

V zaporu je dunajski islamist vzpostavil stik z berlinskim skrajnežem Denisom Cuspertom, ki je rapersko kariero kombiniral z bagatelnim kriminalom, vse skupaj pa je leta 2008 nadgradil s spreobrnitvijo v islam in vstopom med vrste islamskih skrajnežev v Siriji in Iraku.

Po prestani zaporni kazni je leta 2012 Mahmoud odšel v Berlin in se še v živo srečal s Cuspertom. V naslednjih letih sta džihad širila v obliki popularne kulture (glasbeni videi, objave na družabnih omrežjih, …).

V letu 2013 sta oba odšla v Sirijo. Mahmoud se je pojavil še na nekaj posnetkih. Na enem je zažigal avstrijski potni list, avgusta lani pa je nastopal v vlogi rablja, ko so v Palmiri usmrtili sirska vojaka. 

Cuspertova posebna naloga naj bi bilo rekrutiranje novih članov na nemško govorečem prostoru. Njegovo poslanstvo pa so oktobra lani zaključile ameriške rakete, ki so padle na Rako.