Slovenija

Dogajanje okrog Agroinda je kot napeta kriminalka

P.K.
10. 4. 2016, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pestro dogajanje okrog Agroinda se odvija kot v zelo napetem kriminalnem filmu; vpletene so tudi grožnje. Delavci in domačini so nad vsem vedno bolj ogorčeni in šokirani.

P.K.
Delavci že več dni stavkajo.

Situacija je težka; vodstvo vipavske kleti ne zna povedati, kako bodo obrat rešili iz položaja, v katerem je pristal. Petdeset delavcev Agroinda ne prejema plač že od decembra; te so jim izplačali le delno, računi družbe so prazni in blokirani, prihodkov je (pre)malo. Sprejet ni nikakršen program dela, reševanja oziroma sanacije družbe, oziroma četudi je, zanj ve le vodstvo.

STA
Bojan Kramar, sindikalist na severnem Primorskem.

Spet novi lastniki

Zapornica, ki ščiti objekt in dovoz vanj, je spuščena, na njej je včeraj še viselo obvestilo, da v obratu teče stavka. V pisarnah ni nikogar, vsa vrata so zaklenjena, telefon v upravi družbe zvoni v prazno. Le nekaj delavcev srečamo med obiskom kleti, ki pa niso navdušeni nad tem, da bi se pojavili v medijih.

Dajo pa nam vedeti, da so zelo razočarani in da optimizma v njih ni več. »V težkem položaju smo že več let, a to, kar se dogaja po prihodu novih lastnikov iz Ukrajine, je višek,« je komentar enega od zaposlenih. Ta še pravi, da se na vrhu družbe spet dogajajo spremembe. Neuradno naj bi Agroind dobil novega lastnika, rusko družbo Demis Group, kar pomeni, da za kletjo ne stoji več ukrajinska družba s sedežem na Cipru. Menda je predstavnik novih lastnikov že prišel v Vipavo, ker je želel opraviti revizijo in preveriti delovanje kleti.

Padajo tudi grožnje

Še aktualni predsednik uprave Agroinda Dmitro Leščenko je predvčerajšnjim presenetil, ne samo ker se je oglasil medijem, ampak tudi zaradi izjave, ki jo je dal. Pravi, da bi rad odstopil s funkcije, ker novim lastnikom ne zaupa. Ti naj bi mu celo grozili. Demis Group mu, kot še skopo pojasni, preprečuje storiti kakršenkoli korak v smeri odhoda z vrha.

STA
Na levi eden od solastnikov, na desni pa direktor Agroinda.

So se dogovorili

Pogajanja med stavkovnim odborom in novimi lastniki se medtem nadaljujejo. Petkova so prinesla le manjši premik. Kot pove sekretar Območne organizacije ZSSS Primorska in Notranjska Bojan Kramar, je pričakoval, da si bodo v pogajanjih prišli bliže. »Predstavili smo vsak svoj predlog in nadalje poskušali sprejeti kompromis, vendar je med nami in vodstvom ostal razkorak. Dogovorili smo se, da se do ponedeljka lastniki med sabo še enkrat pogovorijo,« pojasni.

Obrazloži še, kakšen je bil predlog lastnikov. »V roku 14 dni bi plačali eno celo plačo, ki so jo dolžni delavcem. Stavkovni odbor pa je predlagal, da v ponedeljek dajo preostanek decembrske plače, do petka pa še januarsko.« Če bodo ta predlog sprejeli, ali bodo imeli novega, bo jasno v ponedeljek.