Svet

Cameron za darilo od mame dobil 240.000 evrov

M.K./STA
10. 4. 2016, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Britanski premier David Cameron, ki je po izbruhu afere Panamski dokumenti postal tarča polemik, je danes objavil podrobnosti svojih davčnih obveznosti.

Reuters
Britanski premier David Cameron je priznal, da se je na polemike glede spornih obveznic odzval narobe.

Premier David Cameron je bil izpostavljen javni polemiki predvsem zaradi njegovih delnic v skladu pokojnega očeta v davčni oazi na Bahamih.

Obenem je premier napovedal oblikovanje delovne skupine, ki bo podrobno preučila Panamske dokumente.
Kot je napovedal v soboto, je Cameron objavil podrobnosti o svojih prihodkih in davkih za zadnjih šestih let. Med drugim je navedel, da je od mame prejel 200.000 funtov (240.000 evrov) kot darilo, od očeta pa podedoval 300.000 funtov. Javnost se bo najverjetneje spraševala o izvoru materinega darila, saj bi to lahko delno prišlo iz davčne oaze.

Cameron je v današnjem sporočilu za javnost poudaril, da je Velika Britanija v ospredju mednarodnih prizadevanj za boj proti izogibanju in utajevanju davkov. Ob tem je napovedal oblikovanje delovne skupine pod vodstvom davčne uprave in kriminalistov, ki bo podrobno preučila Panamske dokumente, da bi izsledila domnevne primere utaje davkov ali pranja denarja.

Priznal, da se je odzval narobe

Cameron je v soboto priznal, da se je na polemike glede spornosti svojih delnic v skladu pokojnega očeta na Bahamih, ki ga je razkrila afera Panamski dokumenti, odzval narobe. Napovedal je objavo svojih davčnih napovedi in prevzel krivdo za spor glede svojih domnevno spornih finančnih poslov.

Pred uradom predsednika vlade se je v soboto zbralo več sto protestnikov, ki so Camerona pozivali k odstopu.

Cameron je šele nekaj dni po razkritjih v četrtek priznal, da je imel skupaj z ženo Samantho za približno 30.000 funtov delnic v skladu, ki ga je na Bahamih vzpostavil njegov zdaj že pokojni oče Ian Cameron in kar se je razkrilo v aferi Panamski dokumenti. Zatrdil pa je, da je plačal vse davke.