Slovenija

Podprli predsednico

Gabrijel Toplak
24. 3. 2016, 17.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Člane, ki se ne strinjajo z vodenjem Ivanke Kotnik, so razrešili s funkcij v izvršnem in nadzornem odboru društva. Ob odhodu so jih celo izžvižgali in zmerjali.

sta
Ivanki Kotnik, ki jo je zbor članov Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor večinsko podprl, se prihodnje leto izteče trenutni predsedniški mandat.

Potem ko sta člana izvršnega odbora Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor Martin Ošlak in Nikolaj Šket februarja z nekajdnevno gladovno stavko opozarjala na nepravilnosti v društvu, je predsednica društva Ivanka Kotnik na zboru članov pred dnevi vseeno dobila podporo.

Predsednica, ki vse obtožbe nekaterih članov društva odločno zavrača, je na zboru društva pričakovala podporo.

KOROŠCI BREZ GLASOVANJA

Del članov, ki se niso strinjali z njenim vodenjem in niso niti prišli do besede, so razrešili z njihovih funkcij v izvršnem in nadzornem odboru društva. Zbora mariborskega dela društva se je udeležilo 63 članov zbora, kar predstavlja desetino vsega članstva, koroški del pa se je na zboru sestal pred dnevi, vendar o zaupnici Kotnikovi ni glasoval. Člani so sicer sprejeli poročila o delu društva v lanskem letu in načrte za letos ter potrdili poročilo nadzornega odbora o lanskem poslovanju, čeprav je predsednica tega odbora Božena Potočnik protestirala. »Nisem podpisala tega dokumenta, saj mi niso dovolili neposrednega vpogleda v poslovanje,« je dejala Potočnikova in v znak nestrinjanja s potekom zbora zapustila dvorano. Sledila sta ji tudi Šket in Ošlak. Med odhodom so ju nekateri člani zbora izžvižgali in žalili. »To, kar se dogaja tukaj, je anarhija. Za to anarhijo ste odgovorni vi, gospa Kotnikova,« je izjavil Šket.

sta
Zbora mariborskega dela društva se je udeležilo 63 članov zbora, kar predstavlja desetino vsega članstva, koroški del pa na zboru pred dnevi o zaupnici ni glasoval.

NIHČE PROTI

Na glasovanju o zaupnici Kotnikovi je glasovalo 53 članov zbora in nihče ni bil proti, štirje so bili vzdržani. Zaupnico so dobili tudi preostali člani izvršnega odbora društva, Šketa, Ošlaka in Darinko Lozinšek pa so razrešili s te funkcije in na njihove položaje imenovali nadomestne člane. Razrešili so tudi predsednico nadzornega odbora Potočnikovo (odslej bo njeno funkcijo opravljal Milan Mugerle), zaradi nestrinjanja s takšnim razreševanjem pa sta sama odstopila koroška predstavnika v izvršnem odboru društva, Drago Lekše in Jure Srebrovič.

arhiv svet24
Dolgoletnega člana Nikolaja Šketa, ki na zboru ni imel »poslušalcev«, so z glasovanjem razrešili s funkcije in na njegov položaj imenovali nadomestnega člana.

DRUŠTVO V KRČU

Kotnikova je vse obtožbe upirajočih se članov društva vselej odločno zavrača, po zboru članov pa je povedala, da je pričakovala podporo zbora društva. »Enkrat se mora to nehati. Glede na to, da v dveh letih niso uspeli dokazati očitkov, ljudje pa so prepoznali moje delo, mislim, da je to edini pravilni izid,« je poudarila Kotnikova in dodala, da bo društvo zdaj končno normalno delovalo, saj so dve leti s preglasovanjem onemogočili vsak razvojni korak.

arhiv svet24
Martin Ošlak, ki je z gladovno stavko opozarjala na domnevne zlorabe položaja predsednice društva, je zbor članov zaradi nestrinjanja zapustil.