Svet

Slovenijo že obvestili o prijavi Janševega tvita

K.M./STA
24. 3. 2016, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Svet Evrope je obvestil slovenske oblasti o prijavi žaljivega tvita prvaka SDS Janeza Janše na spletni Platformi za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev. Slovenija ima sedaj možnost odgovora.

STA
Janez Janša

Na Platformi za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, ki deluje v okviru Sveta Evrope, so zapis predsednika SDS Janeza Janše na Twitterju, žaljiv do novinarke TV Slovenija Eugenije Carl in urednice dnevnoinformativnih oddaj na televiziji Mojce Šetinc Pašek, označili z najvišjo stopnjo pritiska na novinarje.

Janša se je na prijavo odzval na Twitterju in generalnemu sekretarju EFJ Ricardu Gutierrezu ter direktorici EFJ Renate Schroeder tvitnil, da govorita in ravnata, ne da bi se prej seznanila z okoliščinami, kar je nevredno njunega poslanstva.

Direktor direktorata za oblikovanje politik pri Svetu Evrope Matjaž Gruden je pojasnil, da je platforma mehanizem za zaščito novinarjev in svobode medijev, ki jo je svet pred dobrim letom postavil v sodelovanju s pomembnejšimi organizacijami civilne družbe s področja zaščite svobode medijev in novinarstva.

"Ti partnerji po svoji presoji na platformi objavijo primere, ki po njihovi oceni predstavljajo resno grožnjo novinarjem, njihovemu delu in svobodi medijev. Na njihovo odločitev Svet Evrope ne more vplivati, niti spreminjati njene vsebine," je opozoril. Ocena, objavljena na platformi, torej ni stališče Sveta Evrope.

Takoj pa o prijavi Svet Evrope uradno obvesti pristojne organe oz. vlado države, iz katere je primer. In država ima nato možnost, da odgovori in poda svoje videnje stvari ali pa podatke o primeru.

Pritisk na medije in novinarje

Tvit je na platformi po Grudnovih besedah prijavila najprej Evropska zveza novinarjev (EFJ), pozneje pa se ji je pridružila še mednarodna organizacija za promocijo in zaščito pravice svobode izražanja Index on censorship. Tvit sta partnerski organizaciji označili s prvo oziroma najvišjo opozorilno stopnjo pritiska na medije in novinarje, s katero na platformi sicer označijo najhujše in najbolj škodljive napade na medijsko svobodo.

Novinarki napovedali odškodninsko tožbo

Janša je namreč v ponedeljek tvitnil: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

Na platformi se je znašel tudi nedavni incident, ko so neznanci vlomili v več službenih vozil POP TV, enega pa tudi zažgali. Policija primer še preiskuje.

To vsebino je tvitnil po tistem, ko je Carlova v ponedeljek poročala, da so se med člani Facebook strani Legija smrti znašli tudi vidni člani SDS, ki pa so zanikali, da bi se v skupino pridružili sami.

Novinarka in urednica TV Slovenija sta napovedali odškodninsko tožbo in zasebno kazensko tožbo zaradi razžalitve in posega v čast in dobro ime. Zapis sta obsodili obe novinarski organizaciji, prav tako so ga obsodili na Radioteleviziji Slovenija pa tudi v nekaterih političnih strankah.

Še več tvitov

Janša je sicer po tistem objavil še nekaj tvitov, med drugim je POP TV označil za "drugo največje gojišče medijske prostitucije", spraševal se je, koliko tožb lahko vložijo žrtve medijskih umorov in prostitucije Carlove in Paškove, danes pa je na Janševe očitke o opankarskem žurnalizmu, ki so letele nanj, opozoril tudi novinar Radia Slovenije Tomaž Celestina.