Svet

Enega od napadalcev iskali od 11. decembra lani

J.P./STA
24. 3. 2016, 17.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Belgijsko tožilstvo je danes sporočilo, da so samomorilskega napadalca, ki se je v torek razstrelil na bruseljski podzemni železnici, iskali v zvezi s terorističnimi napadi v Parizu novembra lani.

Brahim in Khalid Bakraoui

Tožilstvo je sporočilo, da so 11. decembra lani izdali mednarodni nalog za prijetje belgijskega državljana Khalida El Bakraouija, ki se je razstrelil na postaji podzemne železnice Maelbeek. Njegov brat Brahim se je razstrelil na bruseljskem letališču. Interpol je potrdil, da je izdal tiralico za El Bakraouijem zaradi terorizma, ni pa razkril, kdaj je bila prvič objavljena.

V Belgiji se medtem nadaljuje tridnevno žalovanje za 31 žrtvami torkovega napada. Z minuto molka so se jih danes spomnili v zveznem in regionalnih parlamentih, poklonili pa so se jim tudi na bruseljskem letališču Zaventem in številnih krajih po državi.

Po navedbah tožilstva je bil Khalid El Bakraoui osumljen, da je pod lažnim imenom Ibrahim Maaroufi najel stanovanje v Charleroiju, ki naj bi ga kot bazo uporabljali pariški napadalci. Khalid naj bi sicer z istim namenom najel tudi stanovanje v bruseljski četrti Forest.

V tem stanovanju se je vse do 15. marca skrival glavni osumljenec za napade v Parizu Salah Abdeslam. Takrat je belgijska policija izvedla racijo stanovanja, pri čemer je bil ubit 35-letni Alžirec Mohamed Belkaid. Abdeslamu je uspelo pobegniti in ujeli so ga šele tri dni kasneje v stanovanju v četrti Molenbeek.

Na dan sicer prihaja vse več informacij o povezanosti bruseljskih in pariških napadov. Brata El Bakraoui naj bi bila del teroristične celice okoli v Molenbeeku rojenega Abdelhamida Abaaouda, glavnega organizatorja pariških napadov in vidnega člana skrajne Islamske države, ki je bil ubit v policijski operaciji nekaj dni po pokolu v Parizu.

Bruseljsko letališče bo zaprto še vsaj v nedeljo

Bruseljsko letališče Zaventem, kjer sta v torek odjeknili dve eksploziji, bo za potniški promet zaprto vsaj do vključno nedelje, so danes sporočili z letališča.

Ker forenzična preiskava še poteka, predstavniki letališča še nimajo dostopa do stavbe. Dokler ne bodo mogli oceniti škode, ne bo znano, kdaj bo promet lahko znova stekel, so zapisali na spletni strani letališča.