Slovenija

Cerar hrvaškemu premierju obljubil, da bo žičnata ograja padla

G.G.
21. 3. 2016, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Žičnata ograja na slovensko-hrvaški meji že od postavitve povzroča nejevoljo pri hrvaških oblasteh. Slovenski premier Miro Cerar naj bi v petek na neformalnem druženju ob robu srečanja EU-Turčija hrvaškemu premierju Tihomirju Oreškoviću zagotovil, da bo ograja umaknjena v petnajstih dneh.

M. L.-S., arhiv DL
Kako dolgo bo žica še kazila naravo ob slovensko-hrvaški meji?

STA
Ali stisk roke med Mirom Cerarjem in Tihomirjem Oreškovićem pomeni še kaj več?

Hrvaški Jutarnji list navaja informacije iz diplomatskih krogov, po katerih naj bi Cerar Oreškoviću obljubil, da bo žičnata ograja kmalu padla. Kdaj natančno naj ne bi bilo dogovorjeno, omenja pa se rok petnajstih dni.

S tem bi Slovenija izboljšala zaradi zapleta z arbitražo načete odnose z južno sosedo, ki ji je postavljanje ograje šlo močno v nos.

Po drugi strani je postala ograja po zaprtju t.i. balkanske migrantske poti praktično nepotrebna. Že prej pa je »morila« divjad, na kar so opozarjali tako lovci kot predstavniki lokalnih skupnosti.

Kaj pravijo v Cerarjevem kabinetu?

V Cerarjevem kabinetu so danes v odzivu na pisanje hrvaškega tiska ponovili petkove napovedi premierja, da bo Slovenija nekaj časa spremljala razvoj dogodkov, potem ko so se razmere na balkanski migrantski poti spremenile. Ko bo dovolj zagotovil, da žična ograja ni več potrebna, jo bo Slovenija v večji meri odstranila, verjetno pa bo na nekaterih mestih obdržala določene dele za lažji nadzor mejnih prehodov, so pojasnili.

Cerar je v petek v Bruslju še dejal, da bodo predvsem odstranili, ko bo treba, bodečo žico in jo nadomestili s panelno ograjo ali primernejšimi ovirami.