Slovenija

Porsche še naprej nosi zlata jajca Volkswagnu

STA
11. 3. 2016, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemški proizvajalec luksuznih in terenskih avtomobilov Porsche je vnovič dokazal, da pomembno prispeva k dobičku koncerna Volkswagen, ki ga pretresa škandal zaradi prirejanja rezultatov testov izpušnih plinov. Leto 2015 je bilo za Porsche rekordno. Prihodki so se povečali kar za 25 odstotkov na 21,5 milijarde evrov.

Porsche
Porsche je lani kupcem dobavil 225.121 avtomobilov.

Porsche je lani kupcem dobavil 225.121 avtomobilov, to je 18,6 odstotka več kot leta 2014, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Doslej je za rekordno po številu prodanih avtomobilov veljalo leto 2014, ko je lastnika dobilo 189.849 novih porschejev. Najbolje se je lani prodajal mali terenec porsche macan, ki so jih prodali 80.000, dobro pa se je prodajal tudi njegov večji brat cayenne.

Dobiček iz poslovanja se je lani povečal za 25 odstotkov na 3,4 milijarde evrov, čisti dobiček pa za šest odstotkov na 2,34 milijarde evrov. Prvi mož družbe Oliver Blume je dejal, da so ti rezultati celo za Porschejeva merila izjemni. Porsche sicer poleg Audija največ prispeva k prihodkom koncerna Volkswagen.

Porsche je tokrat svoje rezultate prvič predstavil pred svojo matično družbo, ki je letos zaradi škandala novinarsko konferenco s predstavitvijo poslovnih rezultatov prestavila.

Blume je zavrnil možnost zmanjšanja investicij kot posledice škandala pri Volkswagnu. "Porsche lahko koncernu Volkswagen najbolje pomaga z dobrimi rezultati - to pa je mogoče le, če investiramo," je dejal.

V koncernu Volkswagen trenutno potekajo pogovori, kako bi porazdelili finančno breme škandala. Porsche ima v načrtu za milijardo evrov investicij v nov športni avtomobil na električni pogon mission E, ki je v nobenem primeru ne namerava ukiniti.

V prvih dveh mesecih letos je Porsche prodal 14 odstotkov več avtomobilov kot v enakem obdobju lani, a vodstvo po petih rekordnih letih zapored ostaja previdno. Pričakuje, da se bodo prihodki nekoliko povečali, dobiček pa bo ostal na lanski ravni.