Slovenija

Alenkina režimska sodba

Simon Rosc
19. 2. 2016, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bilo je marca lani, ko je Cerarjeva vlada praznovala svoj stodnevni rojstni dan, nekdanja premierka Alenka Bratušek pa je praznovala na sodišču. Dosegla je obsodbo fotoreporterja v režimskem stilu, s katero se danes ukvarja celo britanski parlament.

Facebook
Janija Božiča je sodišče obsodilo na pet mesecev zaporne kazni.

Kje je svoboda govora, ko jo potrebujemo? Kdo to sploh še brani? Slovenska sodišča očitno ne. Marca lani je ljubljansko okrajno sodišče, nato pa še višje sodišče konec preteklega meseca, obsodilo fotoreporterja Janija Božiča na pet mesecev zaporne kazni, ker je v prostorih razpravne dvorane hrama demokracije posnel in objavil fotografijo SMS-sporočila Alenke Bratušek. Spomnimo, gre za sporočilo, v katerem je pošiljatelj Peter Kraljič približno pol ure pred uradno izvolitvijo novopečene predsednice vlade tej že čestital za uspeh. »Draga ga. Bratušek, prisrčne čestitke in veliko uspehov pri vaši zahtevni vlogi. Lepe pozdrave iz Moskve,« se je glasil Kraljičev SMS.

OBSOJEN REŽIMSKO

Sodišče je znake kaznivega dejanja videlo v kršitvah tajnosti občil. Višje sodišče je namreč odločilo, da se je Božič neupravičeno seznanil s sporočilom, saj za to ni imel dovoljenja Alenke Bratušek. Poleg tega je ob novinarski akreditaciji moral podpisati obrazec, s katerim se je seznanil, da je bližnje fotografiranje gradiv na mizah poslancev prepovedano. A ob tem se postavlja vprašanje, od kdaj SMS-sporočila sodijo med gradiva za parlamentarno sejo. Glede zasebnosti politikov pa je bilo že večkrat jasno povedano, tudi s strani uglednih pravnikov, da je njihova zasebnost manjša, še posebej kadar za to obstaja interes javnosti. To pa je v primeru, ko nekdo nekomu za izvolitev čestita pol ure pred tem, ko je ta sploh izvoljen na položaj, in še posebej, če je ta nekdo kasneje na vladni ravni postal pomemben kadrovnik za državna podjetja, kar Kraljič je, najverjetneje še kako izpolnjen kriterij javnega interesa. A sodišče je pač odločilo, kakor je, čeprav sodba, milo rečeno, spominja na tiste iz časa komunizma, kar v svetu daje veliko črno piko ugledu sodnega sistema pri nas.

sta
Alenka Bratušek je zaradi fotografije SMS-sporočila že drugič poskrbela za očrnitev ugleda Slovenije.

ZGROŽEN BRITANSKI PARLAMENT

Dokaz za to, kako neugledno so Slovenijo z obsodbo Božiča svetu predstavili sodniki in Alenka Bratušek, katere prvi uspešen fiasko je bil zagovor pred evropskimi poslanci za mesto evropske komisarke, je skrb britanskih poslancev.

Facebook
Baron Guy Black je vladi Davida Camerona postavil vprašanje, ali se bodo zaradi Božiča obrnili na slovensko vlado.

Član lordske zbornice, baron Guy Black, je vladi Davida Camerona postavil vprašanje, ali se bodo zaradi Božiča ob upoštevanju Evropske konvencije o človekovih pravicah obrnili na slovensko vlado. Blacku je v imenu vlade odgovorila Joyce Anelay, ki je pristojna za človekove pravice na britanskem zunanjem ministrstvu. »Seznanjeni smo s primerom in pričakujemo, da bo slovenska vlada spoštovala svoje obveznosti, kot jih določa Evropska konvencija o človekovih pravicah,« je odgovorila Anelayeva, katere odgovor je dostopen tudi na uradni spletni strani britanskega parlamenta.

Facebook
Joyce Anelay z britanskega zunanjega ministrstva odgovarja, da pričakujejo ukrepanje slovenske vlade.

NAMESTO KRIMINALCEV ZAPIRAMO FOTOREPORTERJE

A niso zaskrbljeni samo v svetu, dejanje Bratuškove in sodstva obsojajo tudi doma. Združenje novinarjev in publicistov se je takoj po izreku sodbe oglasilo s tem besedami: »Slovenija v slogu kakšnega diktatorskega afriškega ali azijskega režima za pet mesecev pogojno pošilja v zapor fotografa, ker je fotografiral v parlamentu. Obsodba je sramotna še posebej zato, ker je vsebina telefonskega sporočila, ki ga je pri fotografiranju naključno s fotoaparatom posnel Jani Božič, ne le v javnem interesu, ampak že prava afera. Poteptana je ustavna pravica svobode tiska. V deželi, kjer se vsi pritožujejo zaradi neučinkovitosti sodnega sistema, ki ne ukrepa proti kriminalcem, zapiramo fotoreporterje.«

KDO BO REŠIL ČAST IN SLAVO

Vprašanje britanski vladi je razvidno na uradni spletni strani parlamenta.

Zdaj sta na potezi vrhovno in ustavno sodišče, ki v tem primeru še lahko rešita čast in slavo našega sodstva. Ob vsem skupaj si ne moremo kaj, da ne bi pomislili, ali gre pri vsem skupaj za prikimavanje političnim elitam in sojenje v njihovo korist.