Slovenija

V Ajdovščini padajo drevesa in mnenja

Polona Krušec
19. 2. 2016, 18.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Ajdovščini občina ureja dodatna parkirna mesta. Na račun tistih pri starem mlinu so posekali topole, kar je nekatere meščane precej razburilo. Zakaj je do tega prišlo?

Vlasta Ferjančič
Živahne komentarje so na družbenih omrežjih pospremile tudi fotografije, ki prikazujejo, kako so v minulih dneh padali topoli ob starem mlinu.

Debate na račun topolov na območju starega mlina so te dni med domačini kar živahne. Ena od komentatork na družbenih omrežjih, kamor se je razširila debata o poseku, je zapisala, da jo čudi, koliko skrbi na tujem namenijo malodane plevelu, pri nas pa večdesetletna rast ne gane nikogar. Spet drugi menijo, da na ta način izgubljajo zeleno Ajdovščino. V grobem se komentatorji na strani "proti" sprašujejo, zakaj je moralo na račun parkirišča pasti nekaj lepih in visokih topolov.

Drevesa so stara in jih bodo nadomestili z novimi zasaditvami, tako da Ajdovščina zelenja ne bo izgubila.

Zakaj taka odločitev

Investicijo urejanja parkirišč ob Lokavščku in mlinu vodi in je zanjo odgovorna ajdovska občina. Edo Pelicon, občinski tiskovni predstavnik, razloži, da so topole posadili še v času, ko je Hubelj poplavljal. »Topol ima namreč lastnost, da razvije zelo obsežen koreninski sistem, ki s tem utrjuje brežine vodotokov, hkrati pa z veliko absorbcijo vode pomaga pri izsuševanju močvirnih zemljišč. Z regulacijo Hublja (in Lokavščka) poplav ni bilo več. Torej je večina topolov izgubila osnovno funkcijo, zaradi česar so jih posadili,« pojasni.

P.K.
Občina pojasnjuje, da so drevesa izgubila služnost zaščite, so stara in nevarna. Nedavno je stara veja poškodovala vozilo.

Zasadili bodo nova

Doda, da imajo te vrste dreves tudi kratko življenjsko dobo, da je večina ajdovskih topolov že dosegla svojo fiziološko starost in bi prej ali slej zaradi lomljenja vej predstavljali le še nevarnost. Ob tem Pelicon spomni, da je nedavno stari topol padel na Brodu v Lokavcu, eden pa v Palah. Ta je celo poškodoval avtomobil.

Topol je tudi alergen in nemalo Ajdovcev je na občino pritiskalo, naj odstranijo drevesa, zaradi katerih imajo alergije. Glede na vse omenjeno sta stroka in občina že pred časom odločili, da se topoli po mestu odstranijo in nadomestijo z novimi drevesnimi vrstami. Tako tudi parkirišče za mlinom ne bo ostalo brez zelenja, ampak bodo nanj posadili okoli 30 različnih vrst dreves.