Slovenija

Nova bitka Alenke Bratušek

pr
13. 2. 2016, 19.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Upravno sodišče je odpravilo akt KPK, ki se je nanašal na kandidaturo Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Bratuškova meni, da je to razlog za odstop predsednika KPK Borisa Štefaneca.

STA
Bratuškova je včeraj poudarila, da ji je bila narejena nepopravljiva osebna in politična škoda.

Nekdanjo premierko Bratuškovo veseli, da se je zanjo končala »velika farsa«. »Narejena mi je bila nepopravljiva osebna in politična škoda,« je poudarila in ocenila, da je Štefanec na njenem primeru želel zgraditi svoj ugled kot predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), zaradi sodbe upravnega sodišča pa mora oditi s položaja.

»Očitno se je Štefanec v tem primeru čutil poklicanega, da do konca oblati moje ime,« je dodala Bratuškova in pojasnila, da se o morebitni odškodninski tožbi še ni odločila. »Upravno sodišče je navedlo, da je šlo za arbitrarno in samovoljno odločitev KPK, v več fazah postopka je prišlo do posega v ustavne pravice Bratuškove,« pa je pojasnil njen odvetnik Jožef Klavdij Novak in ocenil, da je postopek pred KPK zoper Bratuškovo zato zaključen.

Po njenih besedah so bile v vseh fazah postopka pred KPK ugotovljene napake, ki pomenijo kršitev zakona oziroma ustave. Spomnila je, da je bila 3. septembra 2014 na pogovoru na KPK zaradi primera v zvezi z avstralskim veleposlanikom in zaradi komisarske kandidature. Štefanec ji je tedaj pojasnil, da nima statusa preiskovane osebe, pač pa premierke, ki se je na seji vlade odločala. Po njenih besedah je KPK po šestih dneh že sprejela osnutek ugotovitev. 8. oktobra 2014 je na KPK posredovala več kot 60 strani pripomb in ugotovitev, komisija pa je že dan pozneje o tej zadevi odločala, je povedala Bratuškova. Takšno hitenje je bilo po njenem mnenju potrebno le zaradi vpliva na postopek njene kandidature.

Mediaspeed
Boris Štefanec: "Trdno stojim za odločitvijo KPK. Razlogov za odstop ne vidim."

PREISKAVE

11. marca bo sicer preteklo tudi leto dni od hišnih preiskav pri Bratuškovi doma, na sedežu stranke in v državnem zboru v zvezi z njeno kandidaturo, odtlej pa se po njenih besedah ni še nič zgodilo. Znano je sicer, da so kriminalisti NPU lani poleti na tožilstvo vložili kazensko ovadbo, v kateri Bratuškovi očitajo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. Za to je zagrožena kazen do enega leta zapora. Na specializiranem tožilstvu so pojasnili, da so ljubljanskemu okrožnemu sodišču predlagali, naj zoper eno osebo, torej najbrž Bratuškovo, opravi posamezna preiskovalna dejanja. Kako se je sodišče odločilo, ni znano.

ODSTOPIL NE BO

Štefanec se je na vse skupaj odzval na včerajšnji novinarski konferenci in pojasnil, da se bo KPK pritožila na sodbo upravnega sodišča. Ob tem je zatrdil, da ne bo odstopil. Dodal je, da trdno stoji za odločitvijo KPK in je prepričan, da pri tej odločitvi Bratuškovi niso bile kršene človekove pravice. Zato meni, da ni razloga za njegov odstop. Kot je še dejal Štefanec, upravno sodišče v svoji odločitvi ni upoštevalo sodbe in sklepa vrhovnega sodišča s 5. februarja lani oziroma jo je ignoriralo, čeprav je komisija opozorila na te odločitve.