Slovenija

Katičeva ob obletnici pobojev na Frankolovem položila žalni venec

STA
13. 2. 2016, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V spominskem parku na Stranicah pri Frankolovem je bila danes spominska komemoracija ob 71. obletnici poboja talcev, ki ga je okupator izvedel kot povračilni ukrep za smrt enega vodilnih nacistov na Štajerskem. Obrambna ministrica Andreja Katič je v nagovoru izpostavila pomen domoljubja ter pred obeležje položila žalni venec.

STA
Obrambna ministrica Andreja Katič

Iz maščevanja za partizansko zasedo v soteski Tesno, v katero je 2. februarja 1945 padel eden najpomembnejših nacističnih funkcionarjev in naslednji dan umrl za posledicami ran, so deset dni pozneje nacisti iz mariborskih, celjskih in trboveljskih zaporov izbrali 100 talcev, ki so jih prepeljali v celjski zapor Stari pisker ter jih obesili na jablane ob cesti, nato pa zagrebli v dva skupinska grobova.

To je eden najbolj grozljivih vojnih zločinov, ki so se zgodili na slovenskih tleh, je na današnji slovesnosti v spomin na ta dogodek dejala Katičeva. "To so bili možje, ki so svoje življenje posvetili našemu narodu in bili predani slovenskemu boju za svobodo," je poudarila. Med talci so bili tudi ranjenci, najmlajši pa še ni dopolnil sedemnajst let, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Ti narodno zavedni borci so bodrili svojce, naj pogumno vztrajajo v življenju in upanju, čeprav so se zavedali krutega konca. "Prepričana sem, da je ta ljubezen do družine, doma in domovine nekaj, kar nas Slovence povezuje v dobrih in slabih časih ter nas hrabri in vodi naprej. Domoljubje nas je namreč gnalo naprej v vseh preizkušnjah, tako v drugi svetovni vojni kot v vojni za samostojno Slovenijo," je nadaljevala.

Domoljubje pa po njenih besedah odlikuje tudi pripadnike Slovenske vojske. "Kjerkoli delujejo, so hrabri in prizadevni, tako v domovini, ko pomagajo ljudem ob naravnih in drugih nesrečah ter slovenskim policistom pri nadzoru naše meje, kot v tujini, v mednarodnih operacijah in na misijah," je dejala.

V okviru slovesnosti je ministrica k obeležju položila venec, ogledala pa si je tudi tamkajšnji muzej in se vpisala v spominsko knjigo.