Slovenija

Ko te napade mrcina …

pl
15. 1. 2016, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ko proti tebi z vso hitrostjo drvi črn labradorec, njegova lastnica pa niti ne trene z očmi, ni prijetno. »V rokah sem držala našo trikilogramsko psičko in čakala, kaj bo …« nam je pripovedovala naša bralka Irena.

pl
Psička naše bralke Irene, na katero je skočil agresiven črni labradorec.

Na nas se je obrnila bralka, ki nam je zaupala travmatično izkušnjo izpred nekaj dni. »Snežna idila, naša mala psička v plaščku, odpravljali sva se proti bližnjemu hribu, ko sem v daljavi zagledala žensko in črnega psa. Kmalu sem opazila, da pes ni na vrvici. Skrajšala sem povodec naše psičke, ki je med sprehodom vedno na njem, ne glede na to, da tehta slabe tri kilograme. Črn pes naju je opazil, legel na tla, nato pa v sekundi vstal in z vso hitrostjo začel teči naravnost proti nama. Njegova nevzgojena lastnica pa nič. Niti trenila ni z očmi. Ni ga poklicala, mirno je hodila dalje. Ko sem ocenila, da gre pes zares na naju, sem našo psičko vzela v naročje. Pes, črn labradorec, je hotel skočiti na naju, ko sem se postavila bočno in se pred njegovim napadom branila tako, da sem ga z nogo brcnila. Imela sem srečo, pes je v tistem, ko sem dvignila nogo proti njemu, v moj čevelj priletel z gobcem, kar ga je zagotovo zabolelo do te mere, da je odnehal. Nekaj časa naju je še gledal, nato pa stekel stran,« pripoveduje Irena, ki je bila v tistih sekundah po napadu še vedno močno šokirana. »Od strahu sem se tresla kot šiba na vodi, lastnica psa se je približala, jaz sem našega še vedno imela v naročju, njen pa je tekal okoli. Zabrusila mi je, da sem zelo nekulturna in naj se naslednjič malo lepše obnašam. Ne vem, kaj je bilo hujše, napad njenega psa ali njene besede. Jaz naj se obnašam lepše? Jaz nisem kulturna?« se sprašuje Irena in doda, da je dejstvo, da žival, v tem primeru velik črn pes, ni nič kriva za dogodek. »Kriva je nevzgojena lastnica, ki še vedno očitno ne ve, da vsak pes sodi na povodec,« zaključi Irena.

Kako reagirati, če vas napade pes?

sta
Bojan Kos s PU Kranj pojasnjuje, da lahko v zvezi z napadi psov kadarkoli pokličete na interventno številko 113.

Bojan Kos s Policijske uprave Kranj pojasnjuje, da lahko v nujnih interventnih dogodkih kadarkoli pokličete na interventno številko 113. Če ste poškodovani, če vas je pes ugriznil, pa morate seveda takoj poiskati zdravniško pomoč. Če vas pes ni ugriznil ali poškodoval, je pa vseeno napadel, Kos svetuje prijavo na pristojni območni veterinarski urad ali policijsko postajo, ki je pristojna za območje, kjer se je dogodek zgodil. Prijavite čim prej.

Psi morajo biti na javnem mestu na povodcu

»Zakon o zaščiti živali določa, da mora skrbnik živali z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici, ter da morajo skrbniki psov zagotoviti fizično varstvo svojih psov tako, da jih imajo na javnem mestu na povodcu. Javni kraj je v zakonu o varstvu javnega reda in miru opredeljen kot vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur,« nam je pojasnil Matjaž Emeršič z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

sta
Matjaž Emeršič z UVHVVR pojasnjuje, da morajo imeti po zakonu vsi lastniki psov slednje na povodcu.

Sicer pa ni odveč tudi opozorilo: če lastnik oziroma skrbnik na javnem kraju psa nima na povodcu, ravna v nasprotju z zakonom o zaščiti živali. Kazen za takšno ravnanje znaša za fizično osebo od 200 od 400 evrov. 

Arhiv
Ko se z vašim kosmatincem odpravljate na sprehod, s seboj obvezno vzemite tudi povodec.

Kadar pes povzroči poškodbo človeku, je za poškodovanega najprimerneje, da takoj obišče osebnega zdravnika ali zdravnika urgentne medicine, ki oceni stopnjo poškodbe in napoti poškodovanega v antirabično ambulanto. Slednja obravnava pacienta in podatke o ugrizu psa vnese v Centralni register psov (CRPsi). Pozvati mora skrbnika psa, da se zglasi v pristojni veterinarski organizaciji zaradi preveritve suma na steklino, in o ugrizu psa obvestiti pristojni območni urad UVHVVR.

Arhiv
Po prijavi napada ali ugriza pristojni urad UVHVVR preveri vse navedbe in izda odločbo, s katero dodeli psu status nevarnega psa.

»Ko pristojni območni urad prejme prijavo napada ali obvestilo o ugrizu s strani antirabične ambulante (poškodba človeka), veterinarske organizacije (poškodba drugega psa ali druge živali) ali s strani policije, ki je obravnavala dogodek, v postopku preveri vse navedbe in izda odločbo, s katero dodeli psu status nevarnega psa,« je še pojasnil Emeršič.