Slovenija

DUTB pripojili dve novi banki

STA
15. 1. 2016, 17.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Probanko in Factor banko, ki sta v postopku nadzorovane likvidacije, bodo pripojili Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).

STA
Mariborska Probanka in ljubljanska Factor banka sta po sklepu Banke Slovenije v postopku nadzorovane likvidacije od septembra 2013.

Vlada je namreč kot skupščina DUTB soglašala, da "v postopku poenostavljene pripojitve družb Probanka in Factor banka k prevzemni družbi DUTB" ni treba sestaviti vmesne bilance stanja prevzemne družbe ter poročila poslovodstva o pripojitvi in revizije pripojitve.

Vlada se odpoveduje uporabi členov zakona o gospodarskih družbah, ki določajo pripravo omenjene dokumentacije pri pripojitvah, ker je država 100-odstotna lastnica vseh družb.

Mariborska Probanka in ljubljanska Factor banka sta po sklepu Banke Slovenije v postopku nadzorovane likvidacije od septembra 2013. Banka Slovenije se je za postopek odločila zaradi neizpolnjevanja pričakovanj po krepitvi kapitalske ustreznosti, dolgotrajnega postopka dokapitalizacije in šibke likvidnosti, ki se je poslabševala.

Banki sta prevzeli izredni upravi, država je Banki Slovenije izdala poroštvo za zagotavljanje likvidnosti (490 milijonov evrov za Probanko in 540 milijonov evrov za Factor banko), banki pa sta zmanjševali obseg poslovanja ter prodajali premoženje in terjatve.

Začetek nadzorovane likvidacije teh dveh bank je pomenil izvedbo prvih ukrepov na podlagi zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, po katerem je nato država z razlastitvijo delničarjev in imetnikov podrejenih obveznic ter dokapitalizacijo reševala največje banke v državi, NLB, NKBM Abanko in nato še Banko Celje.