Slovenija

Profesorji pozivajo k odstopu odgovornih

sr
15. 1. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljubljansko univerzo pretresajo nezakonitosti, rektor Ivan Svetlik pa miri.

sta
Ivan Svetlik

Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je v sporočilu zaposlenim in študentom izrazil pričakovanje, da bodo odprta vprašanja in nesoglasja, s katerimi se po aferah sooča univerza, reševali znotraj nje.

Zaposleni na univerzi namreč v teh dneh podpisujejo izjavo, v kateri izražajo zaskrbljenost nad nepravilnostmi, ki se pojavljajo na ljubljanski univerzi oziroma njenih posameznih fakultetah, odgovorne pa pozivajo k odstopu. Pod izjavo se je do torka podpisalo več kot sto profesorjev, asistentov in drugih zaposlenih na ljubljanski in mariborski univerzi.

Svetlik navaja, da so sprožili pobudo za spremembo kolektivne pogodbe, ki je podlaga za sprejem pravilnika o stalni pripravljenosti.

Na izjavo se je s sporočilom zaposlenim in študentom odzval Svetlik. Kot piše, tudi njega skrbi, da se je v preteklosti na ljubljanski univerzi vzpostavilo "nekaj zakonsko vprašljivih in etično spornih praks". Zato so zdaj pripravili nekatere pravilnike, v postopek preverjanja dali vse zaznane sume plagiatorstva in akademske nepoštenosti ter pripravili načrt za vzpostavitev enotnih informacijskih rešitev na področjih kadrovskega in poslovnega sistema.

V zvezi z dodatki za stalno pripravljenost, ki so jih nezakonito izplačevale nekatere fakultete, Svetlik navaja, da so jasno in javno povedali, da bodo zagotovili vrnitev sredstev.