Slovenija

HSE končal leto s pričakovano izgubo

STA
3. 1. 2016, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skupina HSE bo leto 2015 končala z izgubo, a ta ne bo dramatična in so jo v HSE pričakovali. Likvidnostna slika se popravlja, investicijska vrednost Teša 6 bi lahko bila nižja od 1,428 milijarde evrov, zaradi kršenja zavez za dano državno poroštvo so plačali 100.000 evrov kazni, je povedal prvi mož HSE Blaž Košorok.

STA
Košorok je izpostavil, da Kot je izpostavil, da je Teš pomemben steber slovenskega elektroenergetskega sistema in je zanesljiv proizvodni vir energije.

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je namreč v zameno za državo poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB) dala več zavez, tudi da investicijska vrednost šestega bloka ne bo presegla 1,3 milijarde evrov.

Pogodbena stran - Teš je pogodbo podpisal z ministrstvoma za finance in za infrastrukturo - se je zaradi kršitve zavez odločila za sankcije. Tako je Teš oktobra plačal 100.000 evrov kazni, je pojasnil generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Na dolgi rok bo treba pogodbo ali zakon o tem spremeniti, kar je tudi eden od popravljalnih ukrepov, ki jih je zahtevalo računsko sodišče.

"Glede na občutljivost zadeve, v državi ali med poslanci ne vidim heroja, ki bi si upal predlagati spremembo poroštvenega zakona. Možnost pa je, da to stori vlada. Na vlado smo naslovili pobudo, da spremeni zakon v delu, ki se nanaša na zaveze, saj je to ponavljajoči se problem," je poudaril.

Investicijska vrednost šestice pri 1,428 milijarde evrov je po njegovih pojasnilih najvišja. "Po nekaterih podatkih, ki jih imamo, naj bi bila celo nižja," je dejal, a podrobneje o tem ne želi govoriti, dokler se ne konča poskusno obratovanje.

Teš se sicer tako kot podobne konvencionalne elektrarne po Evropi srečuje z velikimi likvidnostnimi in drugimi težavi, kar je bilo v zadnjih dveh letih pričakovano. Cene električne energije so zdrsnile tudi pod psihološko raven 30 evrov za megavatno uro na leipziški borzi in pod 40 evrov na madžarski borzi, ki je nek pokazatelj tega, kar se bo dogajalo na naših tleh.

"Te stvari se ne bodo spremenile čez noč, mi se moramo prilagoditi. Podobne družbe, ki imajo konvencialne vire energije, se že več kot dve leti intenzivno ukvarjajo s tem, medtem ko mi zadane naloge prepočasi realiziramo," je dejal.

Stroškovna cena elektrike v Tešu je višja od tržne in tudi višja od tega, kar bi želeli - je okoli 50 evrov. Previsok je predvsem variabilni del cene, ki narekuje tempo obratovanja, je pojasnil in dodal, da imajo konkurenti na evropskem trgu to prednost, da imajo nižjo ceno energenta.

S 1. januarjem v Šoštanju obratuje samo šestica, čeprav je vlada nedavno potrdila uredbo, s katero se podaljšuje obratovanje nekaterih velikih kurilnih naprav.

"To je pozitiven signal, ampak s tem se zgodba ne konča, temveč šele začne. Teš mora namreč pridobiti spremembo okoljevarstvenega dovoljenja, s katerim bo bloku 4 omogočeno obratovanje, to je 17.500 ur," je poudaril.