Slovenija

Preiskovalna komisija za Teš 6 v zaslišanje direktorjev Teša

STA
2. 1. 2016, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 bo še ta mesec začela z zaslišanji o večanju moči šestega bloka in cene investicije, potem ko je končala z zaslišanji o premogu, ki ga kurijo v Šoštanju. Komisija bo zaslišala tudi direktorje Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Arhiv Svet24
V družbi ne vedo, ali gre za sabotažo ali ne, zadevo pa preiskuje policija.

Komisija je novembra in decembra zaslišala nekdanje in zdajšnje vodilne v Premogovniku Velenje, ki dobavlja premog v Šoštanj. Zanimale so jo informacije o kakovosti oz. kurilni vrednosti premoga, zalogah in odkupni ceni premoga, o čemer so se v javnosti pojavili očitki.

Teš se je namreč v zameno za državo poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke - to je bilo podeljeno leta 2012 - med drugim zavezala, da cena premoga iz Premogovnika Velenje ne bo presegla 2,25 evra na gigajoul (GJ), a je ta pogoj kršen. Glavna zaveza je bila sicer, da investicijska vrednost ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, vendar pa je ta narasla na 1,428 milijarde evrov.

Tako so pred poslance najprej stopili Milan Medved, ki je premogovnik vodil med letoma 2007 in 2014, torej tudi v času podpisa pogodbe za ceno 2,25 evra na GJ, in Franc Žerdin, ki je bil na čelu družbe med letoma 1992 in 2002, ter zdajšnje vodstvo Ludvik Golob in Ivan Pohorec.

Golob premogovnik vodi od septembra 2014, ko je Pohorec, zdaj pomočnik predsednika uprave premogovnika, odstopil z vrha družbe. Golob je bil sicer v času, ko je Premogovnik Velenje s Tešem podpisal pogodbo o dobavi premoga po ceni 2,25 evra za GJ, Medvedov pomočnik, pristojen za razvojno področje, medtem ko je bil Pohorec glavni tehnični vodja.

Medtem ko so vsi zagotovili, da je premoga dovolj in da je ta ustrezne kakovosti, so imeli različne poglede na ceno. Za Žerdina in Pohorca je cena 2,25 evra za GJ nerealna. Medved in Golob sta medtem pojasnila, da je šlo za izhodiščno ceno. Ta je bila pogojevana z nekaterimi ukrepi, predvidenimi v razvojnem programu, kot so si ga takrat v Velenju zadali - če bi se izpeljali, bi bila omenjena cena po Medvedovih pojasnilih dosegljiva.

Člani komisije, ki so z omenjeno četverico končali zaslišanja o premogu, so si bili enotni, da je bila cena 2,25 evra za GJ nerealna.

Trenutna cena premoga je sicer 2,75 evra za GJ.

PROJEKT ŽE OD ZAČETKA VZBUJA DVOME

Pobudniki parlamentarne preiskave, ki se je začela marca lani, so bili poslanci ZL, pod zahtevo za preiskavo pa so se podpisali še poslanci SMC, DeSUS, NSi, SD in ZaAB.

Komisija preučuje obdobje od leta 2003, glede na ugotovitve v teku preiskave pa bi se to obdobje lahko še razširilo. Projekt, katerega vrednost se je s 600 milijonov evrov povzpela na zdaj ocenjenih 1,428 milijarde evrov, že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti, pod drobnogled ga je vzelo več institucij, tudi kriminalisti.

Šesti blok, ki bo obratoval do leta 2054, je od junija lani v enoletnem poskusnem obratovanju, uporabno dovoljenje pa naj bi pridobil februarja.