Slovenija

Če zberete deset računov, lahko dobite 15 tisoč evrov!

STA
2. 1. 2016, 08.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hkrati z obvezno uporabo davčnih blagajn za vse ponudnike blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino, je danes stekla tudi nagradna igra, v kateri bo Finančna uprava RS (Furs) do konca leta podelila 124.000 evrov. V njej lahko sodelujejo potrošniki, ki bodo na Furs poslali pakete računov desetih različnih izdajateljev.

Thinkstock
Večina bankovcev je bila še na polah s po šestimi bankovci, na manjši količini so manjkali hologrami in druga zaščita proti ponarejanju.

Prvi ponudniki blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino, so začeli davčne blagajne poskusno uporabljati že 1. decembra lani, uradno pa je sistem zaživel danes. Da bi potrošnike spodbudili, naj vzamejo račun, je hkrati stekla tudi nagradna igra, poimenovana Vklopi razum, zahtevaj račun.

V njej lahko sodeluje vsak, ki bo zbral 10 računov različnih izdajateljev in jih poslal na Furs. To bo lahko storil prek brezplačne mobilne aplikacije Preveri račun, prek odprtega portala e-Davki ali po pošti.

Nagradna igra bo potekala v štirih krogih. V vsakem bodo izžrebali po eno denarno nagrado v vrednosti 15.000 evrov, 10.000 evrov in 5000 evrov ter eno v vrednosti 1000 evrov za tiste, ki bodo sodelovali prek mobilne aplikacije ali portala e-Davki. Žrebanja bodo na vsake tri mesece - konec marca, junija, septembra in decembra.

Tiste, ki bodo v nagradni igri sodelovali prek navadne pošte, na Fursu posebej opozarjajo, da morajo v pisemski ovojnici poslati 10 računov različnih izdajateljev. Do napak ne more priti pri potrošnikih, ki bodo v nagradni igri sodelovali preko mobilne aplikacije Preveri račun, saj jih bo ta sama vodila k ustrezni oddaji paketa računov.

Mobilna aplikacija je brezplačna in je na voljo v spletnih trgovinah Google Play, App Store in Windows Store. Poleg sodelovanja v nagradni igri potrošnikom tudi omogoča, da preverijo, ali je račun, ki so ga prejeli pri plačilu blaga oz. storitve, pravilno izdan. Vsak račun mora namreč imeti zaščitno oznako izdajatelja računa in posebno QR ali črtno kodo.

"Namen nagradne igre je spodbujanje potrošnikov, da zahtevajo, vzamejo in preverijo račun," je sredi decembra na novinarski konferenci povedal namestnik generalne direktorice Fursa Peter Grum. Priparvili so tudi oglaševalsko kampanjo, s katero želijo potrošnike ozavestiti, da je jemanje računov dobro tako za njih kot za državo, saj s tem prispevajo k zmanjševanju sive ekonomije.