Slovenija

Satan trdi, da ni imel namena moriti

tr
28. 12. 2015, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki so nedavno vzeli pod drobnogled pritožbo obrambe zoper sodbo Tomažu Simoniču za poskus umora, nasilništvo, povzročitev splošne nevarnosti, napad na uradno osebo in nasilje v družini, s katero je bil obsojen na 17 let zapora. Obramba je predlagala, da se sodba razveljavi in vrne v novo sojenje. Seje se je udeležil tudi obsojeni.

Dolenjski list
Tomaž Simonič zanika poskus umora nesojenega tasta.

 12 let in enajst mesecev zapora se je glasila tožilska ponudba v primeru priznanja krivde.

Novomeško sodišče je julija 32-letnemu Tomažu Simoniču izreklo deset let za poskus umora, tri leta za povzročitev splošne nevarnosti, po leto in pol zapora pa za tri dejanja – nasilništvo, napad na uradno osebo in nasilje v družini – ter na koncu enotno kazen 17 let zapora. Svojo odločitev je sodnica Mojca Hode pospremila z besedami: »Šlo je za brezobzirno maščevanje, čeprav ni mogoče najti razumljivih razlogov, zakaj bi se maščevali Maruši Fabijan in njeni družini, ko se je odločila, da dokončno prekine razmerje z vami. Tiste noči ste ogrozili štiri življenja, ravnali ste naklepno in iz nizkotnih nagibov ter brezobzirnega maščevanja. Družini ste grozili, jo maltretirali in se nad njo izživljali. Bili ste besni zaradi dokončne zavrnitve.«

Simonič je vešč borilnih veščin in domač v ringu, kjer je znan pod vzdevkom Satan.

PRED VSTOPOM SE JE SEZUL

Simoničev odvetnik Ivan Šalinovič je po sodbi napovedal pritožbo. »Sodba je zelo slabo argumentirana,« je dejal, ko je odhajal s sodišča, in omenil, da sodnica ni upoštevala tistega, kar je izpostavil v zaključnih besedah, in sicer da mu je po streljanju v stene in pohištvo ostal samo en naboj, s katerim ne bi mogel umoriti štiričlanske družine, da se je pred prihodom v stanovanje sezul, kar je zelo nenavadno za morilce, pa tudi, da je dovolil, da se mu dvakrat izprazne revolver.

STRELJAL PRED HIŠO IN V NJEJ

Tomaž Simonič iz okolice Straže, znan pod vzdevkom Satan, je v noči z 20. na 21. februar streljal pred hišo in v dnevni sobi Fabijanovih v Dolenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah, očeta Jožeta je zadel v ramo. Usodnega dne je Simonič ves popoldan in večer preživel v lokalu Fabijanovih. Že tam je kazal pištolo, s katero je ponoči grozil celotni družini. Najprej je streljal pred hišo in potem še v dnevni sobi, kjer je očeta, mamo in hčerki postrojil, potem pa v strop ustrelil vsakič, ko mu kaj ni bilo prav. »Prihranil bom pet nabojev, štiri za vas, zadnjega pa zase,« jim je govoril, preden sta v hišo vstopila policista, ki sta ga obvladala.

1,66 promila alkohola je imel v krvi obtoženi v času kaznivega dejanja.

NAPOVEDAL MAŠČEVANJE

Povod za kruto dejanje je razpad zveze med njim in Marušo Fabijan. Ta mu je 13. februarja povedala, da je njunega razmerja konec, a on se s tem ni hotel sprijazniti. Fabijanova je na sodišču pojasnila, da je bil Simonič takrat jezen. »Rekel je, da se mi bo maščeval.« Po besedah njegovega nekdanjega dekleta je Simonič še posebej nepredvidljiv v vinjenem stanju, to je bil tudi eden izmed razlogov, da je prekinila razmerje z njim.

Simonič se je na prvem sojenju branil, rekoč, da ni bil njegov namen, da bi ustrahoval in umoril člane družine Fabijan, saj jih je neizmerno spoštoval in ljubil. Izpostavil je, da je bil v hudi duševni stiski, njegovo ravnanje je po njegovi oceni nerodnost, hotel je namreč, da bi Maruša pred svojimi starši priznala svojo nezvestobo. Svoje besede, da ni imel namena moriti, je ponovil na seji pred višjimi sodniki. Odločitev višjih sodnikov bo izšla pisno.