Slovenija

Minister Klemenčič pod drobnogledom

STA
9. 12. 2015, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

DZ bo danes na izredni seji na zahtevo SDS in NSi razpravljal o ravnanju pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča zlasti v času njegovega vodenja KPK. Matični odbor sicer ni podprl predloga sklepa, naj DZ od KPK zahteva uvedbo postopka zaradi suma korupcije in kršitve integritete javnega sektorja zoper Klemenčiča, zato po razpravi ne bo glasovanja.

sta
Goran Klemenčič

Pobudniki seje niso želeli političnega odločanja o ministrovih ravnanjih, do katerega bi prišlo v primeru interpelacije, ampak da bi o tem, ali so njegova ravnanja koruptivna, odločila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), je pojasnil Vinko Gorenak (SDS).

Med drugim je spomnil na ugotovljene kršitve pri delovanju KPK iz revizijskega poročila računskega sodišča iz leta 2014 in opozoril na Klemenčičevo funkcijo državnega sekretarja na notranjem ministrstvu v času, ko je ministrstvo najelo stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Očitke že večkrat pojasnil

Klemenčič, ki bo na očitke znova odgovarjal danes, je že v torek dejal, da gre pri očitanih zadevah za stvari, ki jih je že večkrat pojasnil. Omenjena revizija se po njegovih besedah v večini primerov nanaša na čas pred njegovim prihodom na KPK, nepravilnosti pa so odpravili še pred njenim začetkom. Poudaril je, da računsko sodišče zoper njega ni podalo nobene ovadbe ali predloga za razrešitev.

Prav tako je Klemenčič zanikal kakršnokoli odgovornost glede najema stavbe NPU in spomnil, da je glede tega podal predlog KPK za začetek postopka.