Slovenija

Nočne more Gorana Klemenčiča

Simon Rosc
11. 9. 2015, 06.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dolgi sodni procesi, razveljavljene sodbe in zastaranje pomembnih procesov so tretjo vejo oblasti razgalili v najbolj sramotni obliki, ki jo lahko doživi. To ministru krati sladke sanje.

sta

Zaupanje v slovensko sodstvo je povsem na psu. Minister za pravosodje Goran Klemenčič se sicer trudi uvesti določene spremembe, vendar se vse vrti s potovalno hitrostjo kočije iz časa Marije Terezije, medtem ko ves preostali svet sedi na letalu Concorde, ki leti z nadzvočno hitrostjo. Počasnost sodnega sistema v vseh pogledih priznava tudi minister. Toda samo priznanje in spremembe na papirju niso dovolj. Mar ni že čas, da tudi sodstvo pljune v roke?

RAZVELJAVLJENE SODBE IN ZASTARANI PROCESI

Ta teden je zastarala zadeva Patria. Pisali smo že, koliko nas je ta proces stal in koliko bomo še morali dati iz naših mošnjičkov za morebitne odškodnine. Denar leti skozi okno tudi pri drugih procesih. Tudi te dni je sodišče ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti nekdanjemu predsedniku uprave družbe Istrabenz, Igorju Bavčarju. Sodba je s tem razveljavljena in vrnjena v ponovno sojenje. Tudi v primeru Bineta Kordeža je vrhovno sodišče oktobra lani ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, ker postopek, po katerem je bil obsojen, ni potekal po pravilih. To so le tri odmevne zgodbe, ki se na sodiščih vlečejo že dolgo časa, in prav gotovo bomo v kratkem slišali še za katero drugo, da je primer zastaral.  

SODSTVO GRAJA TUDI CERAR

»Neusklajenost znotraj sodnega sistema je dosegla neko kritično točko. Mislim, da je to poseben izziv za pravosodje. Tudi vlada se bo v to še bolj vključila,« je premier Cerar oštel sodišča, ki kot po tekočem traku zaradi procesnih napak razveljavljajo sodbe sodišč na nižjih instancah.

Več o tem si preberite v današji izdaji časnika Svet24!