Kultura

Dnevi odprtih vrat v Šubičevi hiši

P.Š.
10. 9. 2015, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Poljanah nad Škofjo Loko sta bila rojena pomembna slovenska slikarja Jurij in Janez Šubic. Njuno rojstno hišo so zdaj temeljito prenovili.

Denis Bozovičar

Uredili so okolico hiše z novim stopniščem, cesto in prireditveno ploščad. Muzejska zbirka, ki je jedro hiše, kjer je delovala najpomembnejša podobarska delavnica druge polovice 19. stoletja, pa ne ponuja le zanimivega sprehoda skozi umetnost Šubicev, ampak tudi vpogled v nastajanje likovnega dela.

Jedro prenovljene Šubičeve hiše je muzejska zbirka.

KULTURNI CENTER

Šubičeva hiša je v zadnjih letih že gradila svojo identiteto in razvijala svoj program. Kot je povedal njen upravitelj Boris Oblak, pa je z urejeno notranjostjo nastal čudovit kulturni center. »Poseben poudarek bomo dali pedagoškemu delu z mladimi. Sicer pa smo v našo zbirko pridobili nekaj več kot 900 kosov orodja Mirka Šubica, staroste slovenskega restavratorstva. Z njimi bomo lahko prikazali številne postopke restavriranja in slikanja, obiskovalec pa si bo lahko sam izrezljal spominek,« nam je zaupal.

Denis Bozovičar

V sami hiši so do zdaj organizirali že nekaj uspešnih festivalov karikatur. Kot nadgradnja tega bodo karikature na ogled tudi v prihodnje. »Na odprtju lanske razstave festivala se mi je porodila ideja za nov pojem med vsemi vrstami turizma, ki jih poznamo v naših krajih, to je karikaturizem. Karikaturisti so se odzvali in z njihovo pomočjo smo ustvarili čudovito alejo znamenitih Poljancev. Ta bo zdaj stalno na ogled,« poudarja Oblak. Sicer pa te dni pripravljajo tudi dneve odprtih vrat, ko si bo mogoče brezplačno ogledati, kaj vse Šubičeva hiša ponuja.