Slovenija

Nič več poplavljenih kleti

P.Š.
10. 9. 2015, 18.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Že v času poplav, ki so pestile Stražišče pri Kranju, so pristojni opozarjali, da vzrok za težave ni slabo vzdrževanje kanalizacijskega sistema, temveč je napačna njegova celotna zasnova.

MOK

Krajani Stražišča pri Kranju so imeli v zadnjih letih precej težav zaradi poplav, predvsem ob večjih nalivih. Po temeljitem pregledu kanalizacijskega sistema so pristojni ugotovili, da je ta zastarel in neprimeren za takšno število prebivalcev. V Stražišču, predmestju Kranja, so namreč v zadnjih letih zgradili precej novih hiš, zato je število prebivalcev hitro naraščalo, ob tem pa se ni vlagalo v prepotrebno posodobitev kanalizacijskega sistema.

570 evrov je cena dobave in gradnje povratne lopute.

CELOTNA ZASNOVA JE NAPAČNA

Komunala Kranj je decembra lani in januarja letos pregledala, očistila in posnela kanalizacijo na območju, kjer je bilo lani ob obilnih padavinah največ težav s poplavami. Gre za stanovanjske zgradbe na Trojarjevi, Šempetrski in Benedikovi ulici ter Delavski cesti. Že ob poplavah so zagotavljali, da vzrok težav ni v slabem vzdrževanju kanalizacije, kar se je po temeljitem pregledu tudi potrdilo. Bilo je nekaj manjših nepravilnosti, a te niso bistveno vplivale na razmere. Celotna zasnova sistema javne kanalizacije in priklopov pa je po ugotovitvah že od vsega začetka napačna. Zasnova kanalizacije na tem območju namreč ne vzdrži vse pretokov, težave so predvsem v nizkih priklopih posameznih objektov na omrežje.

VGRADNJA POVRATNIH LOPUT

Komunala Kranj je nato maja letos izvedla še en podroben pregled enega od objektov na tem območju in predlagala, naj se za te objekte predvidi vgradnja povratnih loput na iztokih iz objektov. Tako naj bi se bistveno zmanjšala možnost poplav v kletnih prostorih. Takih objektov je v Stražišču okoli 50. Cena dobave in vgradnje povratne lopute je okoli 570 evrov. S podizvajalci so tako že začeli poskusno nameščati povratne lopute na kanalizacijske iztoke v kleti večstanovanjske zgradbe na Trojarjevi ulici. Župan Mestne občine Kranj (MOK) Boštjan Trilar pa obljublja nadaljnje rešitve: »Učinkovita rešitev pred poplavljanjem kleti v tem delu Stražišča bo sistemska, ko bomo uredili ponikovalno polje na Bantalah in strugo Trenče. Namestitev povratnih loput je vmesna rešitev, da pomagamo stanovalcem na tem območju in zavarujemo njihovo lastnino pred nadaljnjimi poškodbami.«

Zasnova kanalizacije na tem območju ne vzdrži vseh pretokov.

ENAKO TUDI ZA DRUGE OBJEKTE

Povratne lopute bodo testno namestili še na nekaterih objektih, temu primerno bo urejena tudi kanalizacija v kleteh s kanalizacijskimi iztoki. Predvideni stroški del znašajo 2840 evrov. Če se bo takšna rešitev izkazala kot primeren ukrep za izboljšanje stanja, bo občina v prihodnje enako uredila preostale objekte, ki so na najbolj kritičnem območju.