Črna kronika

Umor Jureta Erjavca: 'Šlo je za golo maščevanje iz nizkotnih nagibov'

Janja Ambrožič
11. 9. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Petindvajsetletnega Mirana Pluta z Jugorja pri Metliki je petčlanski senat novomeškega okrožnega sodišča včeraj spoznal za krivega umora Jureta Erjavca in mu prisodil 25 let zapora.

A. M., arhiv DL

Jure Erjavec s Sel pri Dolenjskih Toplicah je pod streli pištole umrl 25. februarja 2012. Dve leti ga je neuspešno iskala vsa Dolenjska, lanskega junija je pod bremenom slabe vesti spregovoril Tomaž Kristan, Plutov prijatelj in Juretov znanec, ki je bil tudi glavna priča v postopku.

J. A.

Juretovo truplo so po njegovem razkritju našli v vodnjaku ob zapuščeni zidanici na Dolnjem Suhorju. Tja sta ga Plut in Kristan prepeljala iz gozdička v bližini Velikega Podljubna, kjer je mladenič dobil usodne strele, ključ, s katerim je bil zaklenjen pokrov vodnjaka, pa so med hišno preiskavo našli pri Plutu. 

J. A.

DVE PRITOŽBI

»Postulatu svetosti življenja je bilo zadoščeno vsaj deloma,« je po izreku sodbe dejal višji državni tožilec Bojan Avbar in namignil, da bi se tožilstvo utegnilo pritožiti, ker je senat izrekel pet let nižjo kazen, kot so jo predlagali. Dodal je še, da tudi Kristana čaka sodni postopek zaradi sostorilstva. 

Plutov odvetnik Milan Vajda je že napovedal pritožbo, tudi on ni zadovoljen z izrečeno kaznijo, saj ocenjuje, da je previsoka. »V osnovi gre za tragičen primer, tu mislim na vse vpletene,« je rekel in izpostavil, da je postopek tekel korektno.

J. A.

SPOR ZARADI DROGE

Predsednik sodnega senata Boštjan Kovič je v obrazložitvi sodbe dejal, da sodišče ni sledilo tožilstvu, ki je ocenilo, da je Plut umor storil iz koristoljubja, prav tako naj ne bi našli elementov brezobzirnega maščevanja: »Šlo je za golo maščevanje iz nizkotnih nagibov. Umor je bil storjen na zahrbten način, in to naklepno. Obtoženi je Erjavca zvabil v gozd, kjer sta imela skladišče droge, pripravil si je pištolo in folijo, imel je motiv, kajti z Juretom Erjavcem je deloval v prometu s prepovedanimi drogami in do spora je prišlo zaradi denarja.« 

Na sodišču je bila včeraj tudi družina Jureta Erjavca, ki sodbe ni želela komentirati. Jih je pa vse skupaj zelo pretreslo, še posebej mamo, ki je poslopje sodišča zapustila v solzah.