Slovenija

Država je za nadaljevanje sodnega postopka zoper Popova

T.C.
1. 12. 2015, 22.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrica za obrambo Andreja Katič je danes na seji odbora DZ za obrambo povedala, da je Republika Slovenija preko državnega pravobranilstva na sodišče vložila predlog za nadaljevanje postopka zoper nekdanjega polkovnika JLA Berislava Popova. Poudarila je tudi, da ne ministrstvo ne Slovenska vojska (SV) nista bila vključena v dosedanji postopek.

STA
Andreja Katič

Sejo parlamentarnega odbora v zvezi z umikom obtožnice zoper Popova je zahtevala poslanska skupina NSi, v kateri so prepričani, da je v tej zadevi prišlo do hude kršitve načela pravičnosti. Zahteva je naletela na očitke, da gre za nedovoljen poseg zakonodajne oblasti v pravosodje, kar pa je vodja poslancev NSi Matej Tonin tudi danes zanikal.

sta
Andreja Katič

Obtožnica je sicer nekdanjega generala JLA Vlada Trifunovića in Popova bremenila, da sta v času osamosvojitvene vojne vodila 32. mehanizirano brigado JLA do Gornje Radgone, pri tem pa napadla civilno prebivalstvo in civilne objekte, zaradi česar sta umrla tudi dva civilista.

Trifunovića je murskosoboško okrožno sodišče avgusta 2013 oprostilo, Popovu pa prisodilo pet let zapora, a je višje sodišče maja 2014 sodbo razveljavilo. V ponovnem sojenju je sodišče postavilo dva nova izvedenca, Tomaža Pörša in Marka Ungerja, ki sta Popova razbremenila očitkov, zaradi česar je tožilstvo obtožnico umaknilo.

Tako Pörš kot Unger sta pripadnika SV, zato je načelnik generalštaba Andrej Osterman imenoval delovno skupino, ki je zbrala informacije v zvezi z izbiro Pörša kot Ungerja za izvedenca v zadevi Popov. "Slovenska vojska kot institucija ni bila vključena v sodne postopke," je ugotovitve skupine na seji odbora povzel Osterman.

Tudi Katičeva je opozorila, da ne ministrstvo za obrambo ne SV nista bila vključena v zadevo Popov. "Sodelovali so posamezniki, vendar ne v imenu oziroma interesu ministrstva ali Slovenske vojske," je dejala. Pojasnila je, da je ministrstvo v predpisanem roku pritrdilno odgovorilo na vprašanje državnega pravobranilstva v zvezi z nadaljevanjem sodnega postopka.

sta
Andreja Katič, obrambna ministrica

sta
Andreja Katič