Slovenija

Gradič na Ceglem še vedno čaka kupca

Polona Krušec
1. 12. 2015, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Imeniten objekt je v negotovih časih. Njegov lastnik, Gredič, d. o. o., namreč ni bil kos finančnim obremenitvam, saj že tri leta ne plačuje kreditov, ki jih je družba vzela za obnovo vile.

Gredic.si
Vila Codelli bo menda znova v prodajnem postopku že ta teden.

Ponudba vile Codelli na Ceglem, domačini ji pravijo kar "gredič" (gradič), ki sooblikuje turistično podobo Goriških brd, kljub temu, da je v stečajnem in prodajnem postopku, še obratuje – ponuja prenočišča, hrano in vino višjega kakovostnega razreda. Najemnik objekta namreč redno plačuje najemnino in nemoteno opravlja svojo gostinsko in hotelirsko dejavnost.

Filmsko prizorišče

V vili je dogajanja precej tudi na račun filmske ekipe. V zadnjem obdobju namreč "gredič" gosti televizijsko ekipo, ki snema priljubljeno domačo serijo Ena žlahtna štorija. Tudi iz tega naslova bo v mošnjiček prišlo nekaj denarja, a nepomembne vsote za poravnanje dolgov. Pojavnost vile v nadaljevanki je prinesla še en pozitiven učinek – še bolj jo je približala javnosti, saj menda ljudje od predvajanja nadaljevanke še množičneje zahajajo občudovat to stavbo.

In če se na prvi pogled zdi, kot da do tu vse teče zelo dobro in živahno, pa težave nastopajo v ozadju. Družba Gredič, lastnica stavbe, je od lani v stečaju, saj ne poravnava obrokov dveh najetih kreditov. Kredit je družba najela, da bi lahko obnovila dvorec. Začetek stečaja je predlagal Raiffeisen leasing, ki terja neporavnane obveznosti Grediča do lizing hiše v višini nekaj več kot tri milijone evrov.

Družba je v stečaju

Mediaspeed
Shollmayer in Brglezova se poslavljata od gradu v Brdih.

Nepremičninska družba Gredič je torej zdaj v stečajnem postopku, saj obnovljena vila predstavlja osrednji del premoženja v stečaju. Grega Erman, stečajni upravitelj, je do 21. novembra zbiral ponudbe za nakup dvorca v Brdih, a neuspešno. Za dobrih dva tisoč kvadratnih metrov velik objekt in okolico ni bilo zanimanja. Verjetno je bila cena – tri milijone evrov  previsoka.

V zgodbo z dolgovi sta vpletena Jurij Schollmayer iz družbe Gredič in njegova nekdanja partnerica Alja Brglez, včasih vodja kabineta predsednika Pahorja. Za kredit, ki ga je vzel Schollmayer, je Brglezova dala osebno poroštvo, zato se je na račun neplačanih obveznosti pri njej zgodil rubež.

Kriterij je cena

Stečajni upravitelj Grega Erman je za naš časopis povedal, da bodo nov, drugi prodajni postopek najbrž sprožili še ta teden. »V četrtek gremo v Brda, kjer se bomo odločili, kako naprej,« pove. Vprašamo ga, ali bo izhodiščna cena v drugo nižja, kar nam potrdi, a še ne ve, koliko manj bo moral nov lastnik zanjo odšteti. Zanima nas tudi, na kaj bo stečajni upravitelj Erman pozoren, ko bo preučeval morebitne ponudbe kupcev. »Pri prodaji v stečaju je edini kriterij cena,« nam pojasni. 

Domačini si predvsem želijo, da dvorec ne bi šel v roke kakšnega bogataša, saj bi tako postal rezidenca, ki je nedostopna javnosti. Želijo si, da bi grad ostal vključen v turistično ponudbo Brd – vsaj na tak način kot do zdaj.