Slovenija

Obetajo se spremembe azilne zakonodaje

STA
27. 11. 2015, 06.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vlada se bo na današnji seji seznanila z pregledom ureditve pravic prosilcev za mednarodno zaščito in oseb z mednarodno zaščito, ki jo je pripravila medresorska skupina. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je sicer v torek napovedala, da bi lahko vlada že danes obravnavala tudi novi zakon o mednarodni zaščiti, a tega ni na dnevnem redu seje.

sta
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je napovedala, da bi lahko vlada že danes obravnavala tudi novi zakon o mednarodni zaščiti.

Vlada morebitne spremembe azilne zakonodaje napoveduje že nekaj časa. Sredi novembra je v ta namen oblikovala tudi medresorsko skupino, ki je imela nalogo pregledati, ali slovenska azilna zakonodaja potrebuje kakšne spremembe.

Po torkovi napovedi ministrice za notranje zadeve bi lahko vlada že danes obravnavala tudi novi zakon o mednarodni zaščiti, a tega ni na današnjem dnevnem redu seje vlade. Zakonski predlog po njenih besedah sicer prinaša spremembe v smislu zagotavljanja hitrejših postopkov in pa tudi v smislu prevetritve standardov obravnave. Dodala je, da si je ministrstvo prizadevalo najti zakonske rešitve, ki bodo čim bolj operativne.

V DZ je svoj predlog spremembe zakona o mednarodni zaščiti vložila tudi SDS, njen predlog pa bo imel pri parlamentarni obravnavi prednost pred morebitnim vladnim predlogom. V SDS so vlado oz. koalicijo zato že pozvali, naj izkoristi možnost priprave hibridnega zakona.

Na današnji seji bi vlada utegnila razpravljati tudi o izhodiščih za pogajanja s policisti ter notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar podeliti mandat za pogajanja z njimi. Predstavniki Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije so namreč v sredo poudarili, da to odločitev pričakujejo na naslednji seji vlade, sicer bodo stavko maksimalno zaostrili, potekala pa ne bo več le proti vladi.