Slovenija

Cerar s kitajskim kolegom o krepitvi gospodarskega sodelovanja

STA
24. 11. 2015, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Premier Miro Cerar se je ob robu vrha 16 držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske, ki poteka v kitajskem Suzhouju, danes sestal s kitajskim kolegom Li Keqiangom. Strinjala sta se, da se odnosi med državama poglabljajo na vseh ravneh in se zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja.

Reuters
Cerar je kitajskega kolega tudi povabil na uradni obisk v Slovenijo.

Li je med interesnimi področji, na katerih si Kitajska želi pospešitve sodelovanja, izpostavil infrastrukturo, logistiko, pridobivanje hidroenergije, turizem ter kmetijstvo.

Cerar, ki je Slovenijo predstavil kot investicijsko priložnost, je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija del kitajskega načrta za vzpostavitev pomorske in kopenske svilene ceste 21. stoletja, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Slovenski premier je obenem izrazil upanje, da bo Luka Koper postala ključna vstopna točka za kitajske proizvode v Srednjo Evropo. Kitajski trg nedvomno predstavlja velik potencial za rast in razvoj slovenskega pristanišča, zato je sodelovanje v projektu svilene ceste 21. stoletja zanimivo predvsem z vidika sodelovanja z zasebnimi investitorji pri izgradnji zaledne infrastrukture.

Kot je pojasnil Li, je Kitajska navedena področja sodelovanja pripravljena tudi financirati. Ob infrastrukturnem področju v povezavi z logistiko je izpostavil tudi interes za čim hitrejšo pospešitev uvoza visoko kakovostnih živilsko predelovalnih proizvodov iz Slovenije s poudarkom na perutnini, svinjini in medenih izdelkih. Predsednik kitajske vlade je tudi izrazil željo po vzajemnem povečanju turističnih obiskov med prebivalci obeh držav.

Cerar je izrazil interes za vzpostavitev naslednje regionalne pisarne kitajske nacionalne turistične administracije za Jugovzhodno Evropo prav v Sloveniji. Predsednik slovenske vlade je izpostavil tudi gozdarstvo kot perspektivno področje bodočega sodelovanja. V okviru foruma držav 16+1 Slovenija koordinira sodelovanje na področju gozdarstva, je spomnil.

Slovenija lahko ponudi svoje znanje tudi na področju športne infrastrukture, kar je eno od področij interesa Kitajske v luči organizacije olimpijskih iger leta 2022, je še dejal Cerar, ki se bo popoldne udeležil plenarnega zasedanja voditeljev 16 držav Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko.

Cerar je kitajskega kolega tudi povabil na uradni obisk v Slovenijo. Informiral ga je tudi o kandidaturi nekdanjega slovenskega predsednika Danila Türka za funkcijo generalnega sekretarja ZN. Kot je dejal Li, bo Kitajska tehtno premislila vse kandidature ter poudaril, da je Türk nedvomno zelo kompetenten in ugleden kandidat za ta položaj.

Kitajska je najpomembnejša trgovinska partnerka Slovenije v Aziji. V prvem polletju letošnjega leta se je Kitajska z dvema odstotkoma celotne slovenske zunanjetrgovinske menjave uvrstila na 13. mesto najpomembnejših zunanjetrgovinskih partnerjev Slovenije. Slovenija ima tradicionalno primanjkljaj v blagovni menjavi s Kitajsko.

Vrh 16+1 tokrat poteka v petmilijonskem mestu Suzhou v pokrajini Jiangsu, približno 100 kilometrov severozahodno od Šanghaja. Udeležujejo se ga voditelji Albanije, BiH, Bolgarije, Češke, Črne gore, Estonije, Hrvaške, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Poljske, Romunije, Slovaške, Srbije in Slovenije.

Z gostiteljem Lijem bodo razpravljali o krepitvi sodelovanja in razvoju. V okviru vrha bo potekal tudi peti ekonomsko-poslovni forum. Voditelje 16 držav bo v četrtek v Pekingu sprejel tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

Srečanja v formatu 16+1 potekajo na pobudo Kitajske, ki si prizadeva okrepiti sodelovanje na področju gospodarstva, predvsem pri infrastrukturi in energetiki, ter znanosti, kulture, izobraževanja in turizma z državami Srednje in Vzhodne Evrope.

V ta namen Kitajska pripravlja tudi investicijski sklad v vrednosti okoli 500 milijonov dolarjev, namenjen podpori skupnim projektom na omenjenih področjih.