Svet

Ruske čete prispele v Sirijo

b.k.
24. 11. 2015, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rusija naj bi v Sirijo poslala kopensko vojsko, v podporo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, ki se za ohranitev oblasti bori že štiri leta, poroča kuvajtski dnevnik al-Rai.

Military Today
T-90

Kuvajtsko poročilo navaja, da so ruske vojaške sile na tleh in v zraku, zagotavljale kritje za več ruskih tankov T-90, ki naj bi napadali več strateških pozicij sirskih upornikov v regijah Idlib in Latakia.

Že septembra je sicer več ameriških uradnikov zatrdilo, da je Rusija v eno izmed sirskih vojaških baz namestila okoli pol ducata tankov T-90.

Kuvajtsko poročilo dodaja še, da naj bi ruske sile že prevzele več strateških položajev upornikov in tako prisilile v umik več uporniških bataljonov.

V zadnjih treh mesecih je Rusija povečevala svojo prezenco v sirskem konfliktu. Skupaj z zračnimi napadi je Rusija povečala tudi svojo pomorsko prisotnost v Sredozemskem morju, ob sirski obali. Svoje vojaške aktivnosti pa usklajuje tudi z iransko vojsko in libanonsko šiitsko milico Hezbolah.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na številnih preteklih priložnostih poudaril, da njegova država nima namena pošiljati kopenske vojske v Sirijo. Če je poročilo pravilno, bi to lahko pomenilo dramatičen preskok v ruski vojaški strategiji.