Svet

Ruski parlament poziva k okrepljenemu boju proti terorizmu

sta
20. 11. 2015, 21.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Člani obeh domov ruskega parlamenta so se na skupni seji zavzeli za strožje varnostne ukrepe in ostrejše kazni za teroristične napade. Pred dnevi je Moskva sporočila, da je bilo strmoglavljenje ruskega letala nad Sinajem posledica terorističnega napada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters
Ruski parlament.

Parlament predlaga "povečanje moči" ruskih varnostnih sil in poostritev zakonov, ki "ne bi povečali zgolj odgovornosti za teroristične dejavnosti, ampak tudi odgovornost za moralno, finančno, informacijsko in drugo podporo", je dejala predsednica zgornjega doma parlamenta, Valentina Matvijenko.

Matvjienkova je Rusijo in njene partnerice pozvala tudi k oblikovanju mednarodnega sodišča, ki bi "strogo kaznovalo teroriste in njihove sodelavce". Obenem pa je dodala, da je vmešavanje Zahoda na Bližnjem vzhodu povzročilo kaos.

Predsednik ruske dume Sergej Nariškin je zahodne države pograjal zaradi ohranjanja sankcij proti Rusiji po priključitvi Krima, češ da s tem ovirajo sodelovanje v boju proti terorizmu.

Rusija je pred dnevi potrdila, da je bilo strmoglavljenje ruskega potniškega letala nad Sinajem konec oktobra posledica terorističnega napada. Moskva je po tem napovedala še okrepitev letalskih napadov v Siriji.

Odgovornost tako za niz terorističnih napadov v Parizu, v katerih je minuli petek umrlo 130 ljudi, kot za strmoglavljenje ruskega potniškega letala nad Sinajem 31. oktobra, je prevzela Islamska država.