Slovenija

V Mariboru električni avtobusi?

Gabrijel Toplak
20. 11. 2015, 21.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mesto naj bi dobilo strokovno študijo, ki bo opredelila kriterije za izbor najbolj optimalne opreme za nabavo električnih avtobusov v prihodnjih proračunskih letih.

sta
15 tisoč evrov nepovratnih sredstev za optimalno opremo za električne avtobuse.

Mestna občina Maribor z uradom za komunalo in prostor je bila izbrana za partnerja v evropskem projektu ELIPTIC, katerega namen je izmenjava dobrih praks na področju elektromobilnosti v javnem potniškem prometu.

STROKOVNI PARTNER

V projektu kot strokovni partner oziroma izvajalec mestnega prometa sodeluje tudi podjetje Marprom, medtem bosta mariborski fakulteti za gradbeništvo ter elektrotehniko, računalništvo in informatiko izdelali za projekt potrebne študije. »Z izmenjavo dobrih praks z evropskimi mesti, ki že imajo razvit elektrificiran javni potniški promet, smo pridobili 15.000 evrov nepovratnih sredstev,« so sporočili iz Marproma.

Analizirali bodo 23 konceptov iz 11 evropskih mest. 

TUDI ELEKTRIČNI AVTOBUSI

Za mesto bodo izdelali strokovno študijo, ki bo opredelila kriterije za izbor najbolj optimalne opreme za nabavo električnih avtobusov v prihodnjih proračunskih letih. V naslednjih letih bodo, tako pravijo v Marpromu, vozni park mestnega potniškega prometa posodabljali tudi z električnimi avtobusi, kot strokovni partner v projektu pa bodo lahko izbrane primere dobrih praks tudi implementirali v njihovo lokalno okolje. V projektu bo analiziranih namreč 23 konceptov iz 11 evropskih mest (Barcelona, Bruselj in London), ki imajo v tem trenutku najbolje razvite sisteme elektrifikacije mestnega prometa.

PRIDRUŽENI EVROPSKIM MESTOM

Vodilni partner projekta Eliptic, v katerem so Dublin, Madrid, Potsdam, Praga in Rotterdam, je nemška prestolnica Berlin. Vodilna strokovna partnerja projekta sta Inštitut za raziskave mobilnosti Ruprecht Consult in Mednarodno združenje za javni prevoz.



***POUDAREK: Analizirali bodo 23 konceptov iz 11 evropskih mest. 15 tisoč evrov nepovratnih sredstev za optimalno opremo za električne avtobuse***