Slovenija

Teči začenjajo roki za izvedbo referendumskih opravil

STA
9. 11. 2015, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odlok o razpisu referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih današnji dan določa za dan razpisa referenduma, s katerim začnejo teči roki za opravila, ki so potrebna za njegovo izvedbo. Referendum bo sicer 20. decembra.

Dolenjski list
Volitve.

V rokovnik med drugim sodijo datum začetka in konca volilne kampanje, ki se lahko sicer v skladu z zakonodajo začne najprej 30 dni pred dnem glasovanja, rok za prijavo organizatorja referendumske kampanje in za odprtje posebnih transakcijskih računov.

Državna volilna komisija (DVK) bo sicer na današnji seji prav tako določila tudi obliko in vsebino referendumske glasovnice, volišča na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Slovenije ter volišča, ki se opremijo z glasovalno napravo.

Referendumsko vprašanje se sicer glasi Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?

Novela spreminja definicijo zakonske zveze. Ta je po veljavni zakonodaji opredeljena kot z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene, po omenjeni noveli pa bi bila definirana kot z zakonom urejena skupnost dveh oseb, torej bi jo lahko sklenili tudi istospolni pari. Ti bi tako dobili vse dolžnosti in pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, prav tako bi se na enak način kot raznospolne obravnavale tudi istospolne zunajzakonske skupnosti.