Svet

Inšpektorji z lahkoto tihotapijo eksploziv ali orožje

STA
9. 11. 2015, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vodilni demokrat v odboru za obveščevalne dejavnosti ameriškega kongresa Adam Schiff je dejal, da letališki varnostniki Uprave za varnost v transportu (TSA) redno padajo na izpitih, ko jim inšpektorji uspejo mimo kontrole pretihotapiti lažno orožje ali eksploziv.

Reuters
Preglede na ameriških letališčih naj bi še poostrili.

Vprašanje letališke varnosti je spet aktualno po strmoglavljenju ruskega potniškega letala nad Egiptom 31. oktobra, pri čemer je umrlo 224 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela egiptovska veja Islamske države (IS) in ameriški mediji poročajo, da so lokalni teroristi že dobili čestitke iz centrale v Siriji.

Preiskavi v Egiptu se pridružuje tudi ameriška zvezna policija FBI, minister za domovinsko varnost Jeh Johnson pa je pred dnevi sporočil, da bodo uvedli nove varnostne plasti, o katerih ni podrobneje govoril.

Vendar pa Schiff pravi, da ne bo veliko pomagalo, če se TSA ne poboljša. Od 70 testov so letališki varnostniki v ZDA pogrnili na 67. Inšpektorji lažje tihotapijo kot teroristi, ker poznajo postopke in način dela kolegov varnostnikov, kljub temu pa je rezultat porazen.

Pomanjkljiv je tudi nadzor nad prtljago, ki gre v prostor za tovor. Preiskava še traja, vendar pa ameriški obveščevalci menijo, da je rusko letalo zrušila bomba, ki jo je nekdo pretihotapil v letalo.