Slovenija

Socialni delavec mora v zapor

tr
9. 11. 2015, 06.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekdanjemu socialnemu delavcu Centra za socialno delo Šiška, Matjažu Ogorevcu, je sodišče že tretjič izreklo sodbo v imenu ljudstva v eni in isti zadevi. Tokrat mu je prisodilo pet mesecev zapora za kaznivo dejanje izneverjenja. Ker pa ima še stare grehe, mu je te le upoštevalo in mu na koncu prisodilo enotno kazen tri leta ter deset mesecev zapora.

M24
»Krivde ne priznavam. Deloval sem kot fizična oseba, in ne kot socialni delavec,« pravi Matjaž Ogorevc.

Ogorevc, ki na Dobu že prestaja triinpolletno zaporno kazen zaradi štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja in poskusa goljufijeje bil sprva je obsojen zaradi poskusa zlorabe položaja. Sodišče prve stopnje ga je na prvem sojenju za zadnje omenjeno kaznivo dejanje poslalo za leto dni v zapor. Višji sodniki so po pritožbah sodbo razveljavili in vrnili v vnovično sojenje. Na drugem sojenju je bil Matjaž Ogorevc spoznan za dokončano kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja. Sodišče mu je prisodilo enako visoko kazen kot na prvem sojenju, to je leto dni zapora, nakar mu je ob upoštevanju starih grehov izreklo enotno kazen štiri leta in štiri mesece zapora. A višji sodniki so sodbo razveljavili in vrnili v novo sojenje. Tožilstvo mu je zdaj v spremenjeni obtožnici očitalo kaznivo dejanje izneverjenja.

OČITEK SEGA V LETO

2009 Očitek sega v konec leta 2009, ko je bil postavljen za skrbnika za poseben primer varovancu Matevžu K., ki je imel demenco in je bil opravilno nesposoben. V vlogi skrbnika je sodeloval pri odobritvi posla o razdružitvi solastnine in v pogodbi preprosto vnesel številko svojega varčevalnega računa. Na ta način bi se na njegov račun »nateklo« skupno okoli 30 tisoč evrov od svojca Matevža K., če ne bi Ogorevčevega nečednega namena preprečila njegova tedanja sodelavka Sonja Klobčar.

SODELAVKA ODKRILA GREH

Slednja se je lotila prebiranja sporne pogodbe in presenečeno ugotovila, da v njej piše, da se varovancu izplača v 61 obrokih po 500 evrov, in to brez obresti. Obtoženčeva nekdanja sodelavka je sodišču pojasnila, da tak način odplačevanja ni v korist varovanca, saj bi moral biti znesek nakazan v enkratnem znesku. Zatem je še ugotovila, da je Ogorevc zapisal v pogodbo svoj račun, in ne varovančevega. Po njenih besedah skrbniki iz centra za socialno delo odpirajo bančne račune na ime varovanca, in to na podlagi odobritve svojih nadrejenih. 

PREDAVAL PO SLOVENIJI 

Obsojeni je bil svoj čas avtoriteta na področju skrbništva. O tej temi je predaval po vsej Sloveniji, v določenem času je bil tudi vršilec dolžnosti direktorja Centra za socialno delo Šiška in je med svojimi takratnimi sodelavci užival veliko spoštovanje. Zdaj je invalidsko upokojen in prejema 660 evrov pokojnine.

ZANIKAL OČITEK

Na zadnjem sojenju je Ogorevc izjavil, da v celoti vztraja pri dosedanjem zagovoru, ki mu nima kaj dodati. Na preteklih dveh sojenjih je namreč odločno zanikal očitek in se branil, da je delal v korist varovanca. Na prvem sojenju je na vprašanje, zakaj je vpisal svoj račun, odvrnil, da je tako imel večjo možnost spremljati prilive. Na drugem sojenju pa se je branil, da je v spornem poslu sodeloval kot fizična, in ne kot uradna oseba. Med drugim je še dejal, da je o svojem delu podal poročilo, na katero ni prejel negativnih pripomb.