Svet

Volitve na Hrvaškem: Trenutno popolna izenačenost leve in desne koalicije

sta/mv
8. 11. 2015, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila Hrvaška televizija, tako levosredinski koaliciji Hrvaška raste in desni Domoljubni koaliciji kažejo po 56 poslancev v 151-članskem hrvaškem parlamentu, so objavile tri televizije z nacionalno koncesijo. Sledijo Most neodvisnih seznamov z 18 poslanci ter Živi zid in IDS s po tremi poslanci.

Reuters
Dosedanji premier Zoran Milanović.

Vzporedne volitve so potrdile izide predvolilnih raziskav, ki so večinoma kazale, da bodo Domoljubna koalicija na čelu z opozicijsko HDZ in Hrvaška raste dosedanjega premierja Zorana Milanovića (SDP) v negotovi tekmi. Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem osmem sklicu hrvaškega sabora.

Reuters
Predsednik HDZ Tomislav Karamarko

Izidi vzporednih volitev potrdili predvolilne raziskave

Izidom vzporednih volitev po volilnih enotah v desetih volilnih enotah je treba prišteti še tri poslance Hrvatov v tujini ter osem poslancev nacionalnih manjšin. Vzporedne volitve so potrdile izide predvolilnih raziskav, ki so večinoma kazale, da bodo Domoljubna koalicija na čelu z opozicijsko HDZ in Hrvaška raste dosedanjega premierja zorana Milanovića (SDP) v negotovi tekmi. Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem osmem sklicu hrvaškega sabora.

Opolnoči novinarska konferenca

Volilna komisija bo prve neuradne delne izide začela objavljati ob 22. uri na svoji spletni strani, ko naj bi imeli podatke s 15 odstotkov volišč. Opolnoči bodo imeli novinarsko konferenco, ko naj bi bilo preštetih približno 80 odstotkov glasovnic. Parlamentarnih volitev na Hrvaškem se je do 16.30 udeležilo 46,6 odstotka od skupaj približno 3,8 milijona volivcev. Gre za približno pol odstotne točke večjo udeležbo kot leta 2011.