Svet

Papež spričo zadnje afere obljubil nadaljevanje reform v Cerkvi

sta/mv
8. 11. 2015, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Papež Frančišek je danes obljubil nadaljevanje reform v Cerkvi, kljub nedavni "obžalovanja vredni" objavi tajnih dokumentov o finančnih zadevah Vatikana. Med drugim naj bi napovedal skrben pregled vseh nepremičnin, s katerimi razpolaga Vatikan.

Reuters
Papež Frančišek je danes obljubil nadaljevanje reform v Cerkvi, kljub nedavni "obžalovanja vredni" objavi tajnih dokumentov o finančnih zadevah Vatikana.

Papež se je oglasil prvič po nedavni aretaciji španskega prelata Lucia Angela Valleja Balde in strokovnjakinje za odnose z javnostmi Francesce Chaouqui, ki naj bi novinarjem priskrbela tajne dokumente o slabem gospodarjenju in brezmejnem zapravljanju denarja v Vatikanu. "Vem, da ste številni vznemirjeni zaradi nedavnih vesti o tajnih dokumentih Svetega sedeža, ki so bili izmaknjeni in objavljeni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v današnjem nagovoru v Vatikanu povedal papež. "Objava teh dokumentov je bila napaka. Gre za obžalovanja vredno dejanje, ki nikakor ne pomaga." "Rad bi vam zagotovil, da mi to žalostno dejanje ne bo preprečilo, da bi nadaljeval reforme," je dodal.

Razsipno upravljanje z vatikanskim premoženjem

Iz omenjenih dokumentov naj bi bilo med drugim razvidno, kako razsipno in nepregledno je upravljanje z vatikanskim premoženjem. Medtem ko papež prebiva na slabih 50 kvadratnih metrih, naj bi si nekateri kardinali privoščili ogromna luksuzna stanovanja, velika po 400 kvadratnih metrov in več. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA želi papež zdaj opraviti skrben pregled vseh nepremičnin, s katerimi razpolaga Vatikan, da bi napravil red na tem področju. Kot naj bi se izvedelo v Vatikanu, naj bi želel uvesti tudi strožji nadzor nad vsemi nepremičninami. Vatikanske nepremičnine, s katerimi upravlja Uprava premoženja apostolskega sedeža (Apsa), naj bi bile vredne okoli deset milijard evrov. Poleg Rima se med drugim nahajajo v Londonu in Parizu. Za eno najbolj prestižnih velja ogromen kompleks San Calisto v rimski četrti Trastevere, kjer živi več papeževih funkcionarjev.